Почесні грамоти Вінницької обласної влади та грошові винагороди отримали 42 дослідники однієї з найжахливіших сторінок в історії нашої держави — голодомору 1932—1933 років, під час якого на Вінниччині померло від одного до 1,5 мільйона краян. У вересні 1933-го до школи не прийшли дві третини учнів. Дітей і літніх людей найбільше скосила голодна смерть. Голодним видався у краї також 1947-й. Голод забрав людські життя і на початку 20-х років минулого століття.
Упродовж багатьох років дослідники збирали матеріали про масове знищення людей тодішньою тоталітарною системою. Напрацьований матеріал відобразили у «Книзі пам’яті», у чисельних газетних та журнальних публікаціях, розповідях у радіоефірах та на телебаченні.
— Маємо завдячувати дослідникам за їхню старанну працю, без якої не було б повної уяви про події того часу, — каже заступник голови Вінницької облдержадміністрації Любов Спірідонова. — Це потрібно було зробити, щоб зняти завісу, за якою приховували реальну картину тих жахливих днів. Правда проросла, як зернина. Всі зібрані матеріали представлено у краєзнавчих музеях районів області. Вони є своєрідною пересторогою повторення чогось подібного у майбутньому.
Жалобні заходи в обласному центрі відбулися на площі Василя Стуса біля пам’ятника жертвам голодомору. Особливо хвилюючою була мить, коли дівчата-студентки та учні шкіл роздавали усім присутнім шматочки білого хліба. 
 
Вінницька область.