До 1 квітня зупинив виробництво Донецький електрометалургійний завод. Підприємство, яке входить до складу російської групи «Мечел», залишилося без обігових коштів. «Нам сказали, що неповернення ПДВ сягло 61 мільйона доларів. Це головна причина простою. Є наказ по підприємству, доведений до відома усіх працівників. Ті, хто залишатиметься на роботі і стежитиме за обладнанням, отримуватимуть 100 відсотків тарифу. Хто сидітиме вдома — дві третини тарифу», — пояснив Микола Юшкін, заступник голови профспілкового комітету.

Всього на підприємстві працюють майже 2700 осіб. Із них удома до квітня залишатимуться близько двох тисяч. Решта приходитиме до цехів, щоб підтримувати в нормальному стані обладнання та захищати завод від розкрадання. Середня заробітна плата на підприємстві становить трохи більше 4 тисяч гривень. У сталеварів — до 8 тисяч. «Соціальні гарантії збережені, і поки що все складається непогано, — вважає заступник голови профкому. — Дехто навіть задоволений, що, сидячи вдома, отримуватиме гроші і може ще десь працювати. Деякі пенсіонери збираються оформлювати пільгову пенсію за «гарячий стаж». Але профспілка вестиме переговори із керівництвом заводу, щоб гарантії були прописані на папері».

На підприємстві кажуть, що листи із проханням повернути ПДВ надсилали до 20 інстанцій — міністерств фінансів та економіки, Кабінету Міністрів України, Державної податкової адміністрації тощо. Деякі експерти кажуть, що причиною зупинки заводу є несприятлива кон’юнктура ринку: якісний метал, який виробляється тут, виявився непотрібним.

Донецький електрометалургійний завод було створено на базі трьох цехів Донецького металургійного заводу після приватизації в 90-х роках минулого століття. Колишній власник підприємства — компанія «ІSTІL Group» — модернізував завод, забезпечивши його сучасними агрегатами. Тут виплавляли близько мільйона тонн сталі на рік. У 2008 році власники продали підприємство, однак покупець — російська група «Эстар» — не зумів налагодити виробництво та розплатитися за кредитами. Врешті-решт завод опинився у власності російської компанії «Мечел». 2010-го тут поновили виробництво та запустили після простою обжимний цех. За інформацією російських засобів масової інформації, нині компанія-власник виставила завод на продаж.

Фото автора.