На одне з найбільших вугледобувних підприємств України — шахту імені Бажанова — чекає гарна перспектива. На місці зруйнованого внаслідок аварії копра побудують новий, і шахта запрацює на повну потужність у січні 2014 року. Про це заявив виконуючий   обов’язки генерального директора державного підприємства «Макіїввугілля» Михайло Ничипор.
З моменту трагедії у липні 2011 року, яка забрала 11 життів, минуло більше року, а будівельні роботи не розпочиналися. За словами керівника об’єднання, за цей час у стислий термін було розроблено проект реконструкції. У серпні його затверджено, а з 1 жовтня відбувалися тендери. Генпідрядником обрано Горлівське шахтобудівне управління №10, підрядниками стали «Донецькшахтобуд» і «Донецькшахтопроходка».
Проект передбачає зведення металевого копра висотою 65,7 метра. Загальна вартість робіт — 307 мільйонів гривень. У листопаді—грудні планують завершити бетонний фундамент, а 2013-го розпочати будівництво копра. Сьогодні виділено перший транш у 4 мільйони гривень, до кінця року має надійти ще 105 мільйонів. «У січні 2014 року шахта має почати працювати, і ми ставимо завдання вийти на видобуток мільйона тонн вугілля на рік», — заявив в. о. генерального директора «Макіїввугілля».
Аварія стала серйозним випробуванням для усього колективу шахти. З 2788 працівників половину перевели на інші підприємства «Макіїввугілля». «Новину про початок будівництва люди прийняли з радістю», — підкреслив голова регіональної організації Незалежної профспілки гірників України Анатолій Акімочкин. Чекають повернення шахти до роботи і в Макіївці, тому що це підприємство — надходження до місцевого бюджету, а об’єднання «Макіїввугілля» дає третину всіх податків на доходи фізичних осіб.
Тепер доля підприємства, робітників і їхніх родин залежить від того, наскільки регулярним буде фінансування робіт.
На знімку: робочий майданчик копра на шахті імені Бажанова.
Фото автора.