Вечірнє засідання
 20 листопада
На пропозицію голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Григорія Калетніка депутати повернулися до законопроекту про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо обігу земель сільськогосподарського призначення), який не змогли ухвалити зранку, з поправками парламентаріїв. Зокрема, з пропозицією продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2016 року. За продовження мораторію без обговорення проголосували 269 депутатів із різних фракцій.
Згідно з ухваленим проектом закону, до 1 січня 2016 року не допускається: купівля-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, крім вилучення (викупу) їх для суспільних потреб. А також купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок і зміна цільового призначення (використання) земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв), крім передачі їх у спадщину, обміну земельної ділянки на іншу земельну ділянку відповідно до закону та вилучення (викупу) земельних ділянок для суспільних потреб.
Народні депутати ухвалили в цілому, як закон, доопрацьований у Комітеті з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики законопроект про внесення змін до Декрету Кабінету Міністрів «Про державне мито» (щодо ставок за проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно) у авторстві голови комітету Віталія Хомутинніка. Альтернативний урядовий законопроект на цю тему, який доповіла перший заступник міністра юстиції Інна Ємельянова, парламент не підтримав, оскільки він передбачав не лише змінити ставки державного мита за нову реєстрацію нерухомості, а й змусити всіх власників уже зареєстрованих будинків чи квартир проводити повторну реєстрацію.
Ухваленим законом встановлено такі ставки державного мита: за проведення державної реєстрації права власності на нерухоме майно — 7 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (119 гривень), іншого речового права на нерухоме майно, обтяження права на нерухоме майно — 3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 гривня). Державне мито, яке справляється за перелічені дії, зараховуватиметься до Державного бюджету України.
У цілому також схвалено проект змін до Податкового кодексу України, який передбачає проведення індексації деяких податків і зборів з урахуванням прогнозного індексу споживчих цін або індексу цін виробників промислової продукції. За прогнозним індексом споживчих цін (він становить 7,9%) буде проіндексовано окремі ставки акцизного податку, збору за першу реєстрацію транспортного засобу, екологічного податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких не проведено, збору за користування радіочастотним ресурсом України. За прогнозним індексом цін виробників промислової продукції (9,4 %), згідно з ухваленим законопроектом, буде проіндексовано ставки плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин, ставки зборів за спеціальне використання води та лісових ресурсів. Водночас з метою послаблення податкового тиску на суб’єктів малого бізнесу зменшено ставки єдиного податку для платників п’ятої групи із 7 до 5%, а для шостої групи — із 10 до 7%. Окрім того, для фізичних осіб — платників єдиного податку другої групи запроваджується річний звітний період (замість квартального).
Прийнятий у цілому проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань регулювання містобудівної діяльності визначає основні засади огляду, обстеження та паспортизації об’єктів будівництва. Законом скорочено строки отримання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки — строк отримання документів не може перевищувати семи робочих днів. А також врегульовано питання щодо розробки детальних планів територій за межами населених пунктів та їх забудови.
Верховна Рада також ухвалила в цілому нову редакцію закону «Про сільськогосподарську кооперацію» та зміни до закону «Про державну службу», згідно з якими строк набрання чинності Законом України від 17 листопада 2011 року «Про державну службу» переноситься з 1 січня 2013-го ще на рік — до 1 січня 2014 року.
За основу прийнято проекти законів: про внесення змін до деяких законів України щодо добровільної сплати єдиного внеску; про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення доступу до судових рішень); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо подальшого удосконалення адміністрування податків і зборів; щодо утилізаційного збору; щодо приведення законодавства у відповідність з Кримінальним процесуальним кодексом України; про інформування населення про вміст у харчовій продукції ГМО, про засади функціонування ринку електричної енергії та інші.
До кінця нинішнього тижня народні депутати працюватимуть у комітетах і фракціях. Наступне пленарне засідання одинадцятої сесії парламенту шостого скликання має відбутися 4 грудня. Однак, як сказав Голова Верховної Ради Володимир Литвин, — «якщо не буде інших обставин». Адже уряд обіцяє подати ще нинішньому складу парламенту проект закону про Державний бюджет України на 2013 рік.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Норма закону
До набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 1 січня 2016 року, забороняється внесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів господарських товариств.
У центрі — Станіслав Березкін.