«Сьогодні поширюють плітки, що нібито уряд збирається стягувати з населення пеню за несвоєчасну сплату комунальних послуг у розмірі до 300 відсотків від заборгованості. Хочу заспокоїти наших людей — не вірте цим чуткам», — сказав під час учорашнього засідання уряду прем’єр Микола Азаров. Водночас він порадив окремим міністрам надалі висловлюватися коректно, щоб не давати приводу для таких чуток. «Думка окремих міністрів не завжди є думкою уряду», — наголосив М. Азаров та запевнив, що головним завданням влади є збереження стабільності в країні та підвищення рівня життя людей.

Нагадаємо, що про необхідність сплати пені за прострочені комунальні платежі минулого тижня вів мову міністр регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк. «Питання про нарахування пені за прострочені комунальні платежі сьогодні на Кабміні не розглядатимуть. Водночас цю роботу треба проводити, і тому ми її ініціюємо. Нині ми ведемо розмову про те, скільки нараховувати — 100, 200, 300 відсотків боргу», — висловив тоді, як тепер з’ясувалося, свою окрему думку міністр.
Також М. Азаров невдоволений тим, що у ЗМІ почастішали сюжети про мітинги, під час яких лунають вимоги про виплати заборгованості у зарплаті. А особливо йому не подобається та обставина, що ці мітинги, «як правило, організовані в містах, які очолюють представники опозиції», та що голови самі беруть участь у них.
«Передусім хочу звернути увагу на те, що саме керівники міст, обрані населенням, персонально відповідають за розв’язання всіх проблем життєдіяльності міста. Зокрема, за своєчасну виплату заробітної плати», — заявив він. При цьому М. Азаров висловив думку, що саме керівники міст персонально відповідальні за зростання доходів бюджету та за цільове витрачання його коштів.
«Якщо ж вони не здатні виконувати свої обов’язки, якщо є дефіцит коштів, то вони завжди можуть звернутися по допомогу до обласної або центральної влади», — сказав глава уряду та додав, що робити це треба не з мітингової трибуни, а відповідно до затвердженого порядку. «Є цивілізована етика відносин: якщо ти просиш грошей, то зроби це принаймні по-людськи», — звернувся прем’єр до керівників таких міст, нагадавши, що відповідно до порядку вони «можуть звернутися з кваліфіковано обгрунтованим письмовим поданням щодо виділення додаткових коштів у зв’язку з певними обставинами, але аж ніяк не агресивно вимагати чогось з мітингових трибун та з екранів телевізорів».
Та хоч і завершив 
М. Азаров цю тему словами, що уряд вирішить проблеми тих регіонів, які звертаються по допомогу, бо «це проблеми не певних політиків, а людей», все-таки склалося враження, що він не зовсім зрозумів, чи вдав, що не зрозумів, про що йшлося на цих мітингах. Бо, наприклад, одним з таких міст, яке очолює опозиціонер, є Тернопіль, і саме там працівники комунальних підприємств вимагали виплати заборгованості у зарплаті. А причина цієї заборгованості в тому, що Держказначейство заблокувало перерахунок належних Тернополю 5 мільйонів гривень, з яких близько 2,5 мільйона гривень — це якраз і є зарплата двірників, медиків чи працівників водоканалу. Тож фактично ці мітинги спричинені діями Держказначейства. Відтак прем’єр, якому це відомство підпорядковується, може легко ліквідувати підстави для мітингування.
Під час засідання уряду М. Азаров доручив у максимально стислий термін підготувати до підписання угоду про зону вільної торгівлі із В’єтнамом. «З в’єтнамським прем’єр-міністром ми домовились про негайну активізацію роботи, тому профільному міністерству треба серйозно «впрягатись», — сказав він, коментуючи свій нещодавній візит до цієї країни. За словами глави уряду, його переговори з керівництвом В’єтнаму засвідчили великий потенціал співробітництва у багатьох галузях. Насамперед йдеться про модернізацію літаків сімейства АН, яких у цій країні досі працює чимало, та про поставки нових лайнерів.
Одним із позитивних сигналів глава уряду також назвав той факт, що в жовтні 2012 року вперше за роки незалежності було зафіксовано абсолютне зростання чисельності населення України. На його думку, не в останню чергу це стало можливим внаслідок цілого комплексу заходів, які зменшують смертність в Україні. Тут йдеться і про будівництво системи перинатальних центрів, і про модернізацію закладів охорони здоров’я загалом. Приміром, цієї п’ятниці М. Азаров планує провести консультації з провідними фахівцями в галузі кардіології та кардіохірургії, оскільки захворювання серця та судин є найчастішою  (понад 60 відсотків)  причиною смерті населення. «Після спілкування з нашими фахівцями стало остаточно зрозуміло: в рамках загальнодержавної програми «Здоров’я-2020: український вимір» потрібно виділити як окремий напрямок спеціалізовану підпрограму з кардіології та кардіохірургії», — сказав він.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Дослівно
Микола Азаров:
«З успіхом відбулась презентація нашого нового літака АН-148, а загалом весь регіон Південно-Східної Азії — один з найперспективніших ринків для українського літакобудування. Потенціал замовлень тут вимірюється сотнями машин на рік, якщо енергійно презентувати наші літаки та можливості, якщо вчасно створювати регіональні сервісні центри».
Міністр економічного розвитку та торгівлі України Петро Порошенко під час засідання.