У святкуванні 65-ї річниці з дня створення музею Олександра Суворова у селі Тиманівка Тульчинського району взяв участь військовий історик із Швейцарії Вернер Шіндлер. Гість передав у розпорядження музею шаблю російського солдата. Її знайшли предки Шіндлера в Альпах, на місці знаменитого Швейцарського переходу армії Суворова через засніжені гори восени 1799 року.

За словами пана Вернера, знахідку передавали з покоління в покоління як сімейну реліквію. Коли в родині дізналися про поїздку до України, прийняли рішення подарувати раритет музею. 

Експозицію поповнив ще один незвичайний експонат — скульптура російського солдата часів Суворова. Вона є копією пам’ятника, встановленого минулого року у Швейцарії.

Вернер Шіндлер, який доставив у Тиманівку скульптуру солдата разом із шаблею, каже, що швейцарці дотепер шанують подвиг воїнів фельдмаршала Суворова. Адже складний перехід вони здійснили задля розгрому французької армії, що перебувала на території Швейцарії. Хоча поставленої мети не вдалося досягти, їхньою мужністю досі захоплюються в Альпійській країні.

Не забувають про полководця й у Тиманівці, де в 1796 році стояли його війська. Тут Суворов завершив роботу над відомою працею «Наука перемагати». Його солдати викопали в селі три криниці, їх дотепер називають суворовськими. Урочище «Три криниці», де вони знаходяться, є своєрідним музеєм просто неба.