На вчорашньому засіданні уряду багато говорили про економічне зростання, перспективні проекти. Однак проект закону про Державний бюджет України на наступний рік поки що в Кабінеті Міністрів не підготовлено.

Прем’єр-міністр Микола Азаров поставив перед міністерствами і відомствами завдання розробити стратегічний перспективний план на середньострокову перспективу щодо забезпечення економічного зростання через запровадження нових підходів з державної підтримки галузей української економіки. До цієї роботи вже долучилися провідні наукові установи держави та Нацбанк. Мінекономрозвитку разом із Мінфіном та іншими відомствами доручено узагальнити напрацювання та створити міжвідомчу робочу групу.

«На виході ми маємо отримати якісний системний документ, стратегічний перспективний план, підкріплений бюджетними, інвестиційними, кредитними ресурсами, а також іншими стимулюючими заходами — від фіскальних до інституційних», — зазначив Микола Азаров. В основу цього документа, за словами прем’єра, має бути покладено послання глави держави, узгоджене з бюджетним та макроекономічним середньостроковими прогнозами, а також реалізацією програми економічних реформ. Підготовлені напрацювання уряд планує розглянути через два тижні.

Серед найперспективніших проектів, на яких варто сконцентруватися, керівник уряду назвав розвиток виробництва продукції, експорт якої є стабільним і значним. А також виробництва, здатного заміщувати імпортовані товари.

На підтвердження таких переконань глава уряду навів кілька конкретних прикладів. Так, сьогодні вітчизняне машинобудування забезпечує приблизно 12% реалізованої продукції переробної промисловості. «Розвиток цієї галузі економіки має дуже непогані перспективи. Адже йдеться про наукоємний сегмент, здатний забезпечити попит вітчизняних виробників в інвестиційних товарах», — сказав Микола Азаров. Значні перспективи вбачає уряд і у виробництві медичної техніки, транспортному машинобудуванні.

Серед більш приземлених проблем, на яких зосередився уряд під час засідання, — вдосконалення механізму надання допомоги хворим на цукровий діабет. З нагоди Всесвітнього дня боротьби з діабетом, який відзначається 14 листопада, Прем’єр-міністр доручив Міністерству охорони здоров’я наступного тижня прозвітувати про практичні заходи щодо вдосконалення і розвитку програми «Цукровий діабет». Адже ця хвороба, на жаль, стрімко поширюється. У світі до 6% населення хворіє на цукровий діабет, а в Україні тільки хворих на цукровий діабет, які отримують препарати інсуліну, перебуває на обліку понад 200 тисяч. У середньому на одного інсулінозалежного хворого на закупівлю інсулінів передбачається на рік три тисячі гривень. Однак основна проблема для хворих на діабет полягає в тому, що безплатно їм пропонують отримати той інсулін, який не завжди підходить для їх організму. Тож вартісні ліки хворим доводиться регулярно купувати за власні кошти, ще й з «накрутками» аптек.

«Ми будемо вдосконалювати допомогу, зробимо все можливе, щоб усі необхідні препарати стали доступнішими для хворих», — запевнив М. Азаров.

Перший віце-прем’єр-міністр Валерій Хорошковський на брифінгу повідомив, що в Кабінеті Міністрів триває підготовка проекту закону про Державний бюджет України на 2013 рік. Однак курс гривні, який одразу після виборів став стрімко падати стосовно долара, уряд не коментує. «Це запитання до НБУ, — тільки й відповів В. Хорошковський на запитання журналістів про курс гривні. — Підготовка проекту держбюджету-2013 триває. Якщо Мінфін буде готовий, то дасть інформацію».

Водночас у ЗМІ вже поширено інформацію, з посиланням на «джерело в уряді», начебто у проекті держбюджету на 2013 рік уряд закладає курс долара на рівні 8,4 гривні за долар, тоді як попередньо планувалося закласти до макроекономічних показників державного кошторису курс 8,2 гривні за долар. В офіційних коментарях урядовці уникають прогнозів щодо курсу валют.

Факт 

* Потенціал українського виробництва медтехніки оцінюють приблизно в п’ять мільярдів гривень. Тоді як сьогодні він не використовується навіть на 10 відсотків.

* Загальний ефект від розвитку транспортного машинобудування за два-три роки може становити 3—6 млрд. дол. на рік.

Віце-прем’єр-міністр України — міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова, віце-прем’єр-міністр України — міністр інфраструктури України Борис Колесніков.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті  www.golos.com.ua.