Співробітники СБУ викрили та зруйнували плани російських спецслужб розхитати ситуацію в Закарпатській області та втілити антиукраїнський сценарій створення так званої Республіки Підкарпатська Русь. Викрито групу осіб, яка за завданням кремлівських спецслужб готувала створення в регіоні чергової штучної «народної» республіки випробуваним Москвою способом —  шляхом примусової «федералізації» України, повідомили «Голосу України» у прес-центрі СБУ. Силовий сценарій передбачав захоплення місцевих органів державної влади, військових складів та інших стратегічних об’єктів диверсійно-підривними групами, котрі мали діяти під виглядом так званої місцевої самооборони.

Під час обшуків вилучено документи російською мовою, які містили детальний опис антидержавних дій та диверсій для «створення напруженої ситуації на Закарпатті». У планах зловмисників були «акції залякування стосовно представників влади, спецслужб, політичних та ділових кіл» з визначеними конкретними датами.

Ватажок групи розробив кошторис реалізації плану насильницької зміни конституційного ладу у понад дев’ять мільйонів доларів США, які сподівався отримати від російських кураторів «проекту». Нині цей громадянин України втік і переховується на території РФ.

Розпочато кримінальне провадження. Досудове розслідування триває.