Більшість вінничан вважають себе бідними людьми. Щоб не почуватися такими, достатньо отримувати на місяць 2700 гривень — переконані 70 відсотків респондентів вибіркового опитування, яке провели фахівці обласного управління статистики.
Поки що середня зарплата в регіоні становить трохи більше двох тисяч гривень. Тому більшість опитаних зазначили, що обмежують себе у витратах коштів на лікування, відпочинок, придбання одягу, взуття, інших товарів. Один відсоток опитаних зізналися, що їхніх доходів не вистачає навіть на харчування.
Якби в респондентів було більше грошей, то значна частина краян (52%) витратили б їх на лікування. Решта вважають своїми основними потребами поліпшення житлових умов, відпочинок, придбання побутової техніки та інших непродовольчих товарів, здобуття освіти, купівлю автомобіля. Лише вісім відсотків респондентів витратили б додаткові кошти на розвиток підприємництва.
На запитання, до якого прошарку суспільства опитані зарахували б себе, 64% сказали, що вважають себе бідними людьми. Решта 36% опитаних зауважили, що вони не бідні, але й не є представниками середнього класу. Щоб бути середнім класом, треба отримувати щомісяця на кожного члена сім’ї п’ять тисяч гривень — таку суму назвали 71% респондентів.
Два з трьох респондентів не сподіваються, що упродовж року поліпшиться їхнє матеріальне становище, майже чверть очікують його погіршення, і лише сім відсотків вірять, що житимуть краще.