Встановлена урядом мінімальна ціна на цукор на нинішній маркетинговий рік не сприяє реалізації солодких кристалів, зауважують керівники цукрових заводів на Вінниччині. Адже його ринкова вартість нині нижча від задекларованої Кабміном. Тому весь «свіжий» цукор поки що йде на склади, поповнюючи минулорічні запаси, коли підприємства області зварили рекордну за останній час кількість солодкого продукту — 440 тисяч тонн. Загалом у державі теж було вироблено найбільшу за останні три роки кількість цукру — 2,3 мільйона тонн при внутрішній потребі 1,8 мільйона тонн.

— Треба або відмінити мінімальну ціну, як це, до речі, було зроблено торік, або шукати інші шляхи виходу із ситуації, — каже керівник одного з цукрозаводів Вінниччини. — Інакше навесні суттєво зменшимо бурякові площі. Цукру стане менше, відповідно він подорожчає.

На склади цукрозаводів області вже доставлено 250 тисяч тонн кристалів з нового врожаю буряків. Коренеплоди нинішньої осені солодші, ніж торік — середня цукристість з початку сезону переробки становить 14,24 відсотка (середній показник у державі — 12,91 відсотка). За інформацією обласного управління агропромислового розвитку, буряки в області залишилося викопати на семи відсотках від загальної площі. На цукроварні перевезено 1,8 мільйона тонн сировини. За прогнозами, загалом їх буде накопано 2,5 мільйона тонн. Вінничани, як і торік, зварять найбільше цукру в порівнянні з іншими регіонами. Одне з дев’яти діючих підприємств — Крижопільський цукрозавод — уже завершило сезон, тут отримали 63 тисячі тонн кристалів. Решта вісім заводів продовжують роботу. Чи вдасться повторити минулорічний показник, у цьому фахівці неоднозначні у прогнозах. Торік сировини було більше, але з нижчою цукристістю. Дехто стверджує, що саме за рахунок цього показника вдасться виробити таку само кількість продукції. Зате вони одностайно наголошують, що цукровари краю виконають доведену підприємствам квоту в кількості 361,2 тисячі тонн цукру.

Вінницька область.