Центральна виборча комісія ще не оприлюднила остаточних результатів виборів до Верховної Ради, проте прем’єр Микола Азаров вже нині переконаний, що це були найкраще організовані вибори за всю історію незалежності. «У дев’яносто п’яти відсотках округів вони відбулися так, що, наприклад, іноземні спостерігачі, за власними, безпосередніми, ще не викривленими нічиїм впливом враженнями, називали їх зразковими. І тільки в кількох округах виникли, на превеликий жаль, конфліктні ситуації», — заявив він під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів.

 

То хіба дають такі окремі, штучно створені в кількох округах конфлікти, підстави для звинувачень на адресу влади, запитав він, додавши, що уряд жодним чином не впливає на роботу виборчих комісій і встановлення ними результатів голосування.

«Нагадаю, що виборчі комісії сформовано із представників всіх політичних сил, і в жодному з тих округів, де виникли конфлікти, представники Партії регіонів не були ні головами, ні заступниками, ні секретарями комісій і, зрештою, конфліктують між собою здебільшого кандидати від опозиції та самовисуванці», — запевнив він.

Щоправда, М. Азаров не прояснив, хто саме — опозиціонери чи, може, самовисуванці — віддає накази загонам «Беркуту» про штурм окружних виборчих комісій та вилучення виборчої документації.

Також прем’єр висловив переконання, що «для всіх без винятку громадян в округах були і є доступними всі демократичні процедури встановлення об’єктивних результатів голосування — аж до змагання в суді», та у зв’язку з цим запитав: «Де фальсифікації, про які дехто з опозиції галасує? Ким вони доведені». Одне слово, у глави уряду, який свято переконаний, що під час виборчого процесу «не була порушена жодна демократична норма та жодна законна демократична процедура», постає запитання: «На якій підставі з’явилась абсурдна для справжньої демократії ідея, чи вимога, чи погроза — навіть важко це охарактеризувати, «обнулити результати виборів». Як відповідь на нього М. Азаров висловив тезу, що «опоненти давно «обнулили совість» та «обнулили» свою політичну відповідальність».

Поряд із цим він порадив «окремим європейським партнерам» не поспішати з висловлюванням стурбованості стосовно затягування підрахунку голосів.

З огляду на вищесказане, М. Азаров зробив висновок, що опозиція знехтувала його простягнутою рукою. «Тиждень тому я заявив: виборчі змагання завершено, треба негайно взятися до роботи із захисту України від світової економічної кризи, яка набирає, на превеликий жаль, обертів. Це була щиро і відкрито простягнута рука, запрошення до конструктивної співпраці. Натомість у відповідь ми побачили відсутність конструктивних ідей і небажання співпрацювати в інтересах України», — сказав прем’єр і запевнив у готовності й надалі «захищати Україну власними силами».

Тим паче що, схоже, «боротьба з руїною» тільки починається, бо, за його словами, поки що не тільки не спостерігається позитивних для нас тенденцій на зовнішніх ринках, але навпаки: поряд з тим, що значно зменшився попит на український метал, то ще й ціни на окремі види металопродукції наближаються до їхньої собівартості. «Тільки за жовтень ціни на арматуру, катанку, прокат і заготовку впали на 11—15 відсотків. Схожа несприятлива кон’юнктура склалася і на залізорудну сировину, і на продукцію хімічної промисловості. А це — левова частка нашого експорту», — підкреслив глава уряду, додавши, що це означає — валютної виручки до країни надходить менше.

Крім того, наголосив прем’єр, ще більше тиснуть на Україну кабальні газові контракти, внаслідок чого нині на купівлю газу доводиться щомісяця витрачати близько мільярда доларів, тоді як у 2009 році ці витрати ледь перевищували 500 мільйонів доларів. Поряд з цим, констатував глава уряду, на внутрішньому споживчому ринку продається 59 відсотків вироблених в Україні товарів, а 41 відсоток припадає на імпорт. Таке співвідношення можуть собі дозволити тільки заможні країни зі стабільно зростаючим експортом, вважає прем’єр Микола Азаров.

А оскільки Україна до таких країн не належить, то глава уряду пропонує рухатися у двох напрямах: максимально знижувати залежність від зовнішньої економічної кон’юнктури та максимально насичувати внутрішній ринок власними товарами.

Одним із таких прикладів він назвав можливості випуску власних вертольотів. «Потреби України такі, що вітчизняне виробництво вертольотів і двигунів, а також ремонтні потужності можна завантажити принаймні на 20 років уперед. Загалом усі потреби України в авіаційній техніці, а це транспортні та середньомагістральні літаки, багатоцільові вертольоти, ми можемо закривати власним виробництвом», — сказав він. Те саме, за його словами, стосується модернізації «Укрзалізниці», котра має спиратися на можливості вітчизняних локомотиво- і вагонобудівників, та випуску вітчизняної сільгосптехніки всього технологічного спектру. Щоправда, такі заяви з уст високопосадовців ми чуємо не вперше, та це аж ніяк не заважає їм, наприклад, замість вітчизняних електропоїздів купувати корейські «Хюндаї», а замість херсонських комбайнів — сільськогосподарську техніку китайського виробництва.

Дослівно

 

Микола АЗАРОВ:

«Нагадаю, що згідно з українським законодавством ЦВК повинна оприлюднити результати виборів не пізніше, ніж через 15 діб після голосування. Цей термін ще не сплив, тому ця стурбованість передчасна».

 

Міністр юстиції України Олександр Лавринович, міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.