Ситуація в Маріуполі вимагає пильної уваги — так прокоментував екологічні протести у місті голова Донецької обласної державної адміністрації Андрій Шишацький. «Цим питанням потрібно серйозно займатися, вникати до причин і усувати. Протести були й раніше, але минулої неділі — наймасовіші», — зазначив керівник області. Він додав, що спілкувався із цього приводу з міським головою, представниками холдингу «Метінвест», обласного управління екології та інспекції Азовського моря.
У неділю кілька тисяч мешканців приморського міста взяли участь у мітингу «Стоп, смог!» Учасники акції тримали в руках гасла: «Досить нас труїти!», «Я хочу дихати», «Дайте дітям кисню» та інші. Багато людей прийшли із марлевими пов’язками та респіраторами на обличчі. Маріупольці вважають недостатніми заходи із охорони навколишнього середовища, які вживаються на промислових підприємствах. Представників металургійного комбінату «Азовсталь», убік якого випустили найбільше критичних стріл, на мітингу не було. Тому претензії людей залишилися без відповіді.
Хвиля протесту піднялася саме тепер, хоча, порівняно із «докризовим» 2007 роком, металургійні підприємства знизили рівень виробництва, а «Азовсталь» за цей час закрила мартенівський цех і дві коксові батареї. На запитання, що змінилося за п’ять років, один із організаторів акції, голова громадської організації «Совість» Елеонора Гайворонська відповіла так: «І набридло дихати смогом, і викидів більше стало. Щодня накриває, навіть ті райони, які вважалися благополучними. Тому що не модернізують виробництво. Якщо обладнання старе, і його планується все одно виводити з експлуатації, ніхто гроші вкладати не буде. Тому зараз «димить», і все йде на місто. Ми вимагаємо або модернізувати старі агрегати, або закрити їх остаточно».
Мешканка міста Лариса прийшла на мітинг із трирічним сином Максимом, племінницями Софією та Олександрою. Про повітря в місті висловилася коротко: «Це жах! Ми побоюємося за здоров’я дітей. Адже смог із кінця минулого року «блукає» різними районами». Пенсіонер Геннадій Сергійович підтвердив: «Живу на площі Кірова, але через брудне повітря змушений переселятися на дачну ділянку в селищі Моряків».
«Голос України» неодноразово писав про екологічні проблеми міста. У вересні цього року сесія міської ради прийняла програму охорони та оздоровлення навколишнього середовища Маріуполя на 2012-2020 роки. Передбачається, що після виконання всіх заходів програми концентрація пилу та шкідливих речовин у повітрі не перевищуватиме гранично припустимі норми. На реалізацію програми передбачено виділити рекордну суму — 6,3 мільярда гривень. Враховуючи увагу громадськості до охорони навколишнього середовища, депутати можуть повернутися до проблеми на найближчій сесії.