Парламентська хроніка

Ранкове засідання 6 листопада
Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію, щоб з’ясувати стан додержання виборчого законодавства в окремих одномандатних округах під час проведення чергових виборів. За відповідне рішення проголосували 232 народні депутати.
Відповідно до постанови, голови фракцій мають до сьомого листопада подати пропозиції стосовно складу комісії. Водночас Вищій раді юстиції та Вищій кваліфікаційній комісії суддів доручено перевірити додержання присяги суддями, які ухвалювали рішення під час виборчої кампанії, ЦВК — повторно вивчити матеріали судового встановлення результатів волевиявлення в проблемних одномандатних округах. 
 А Генпрокуратурі рекомендовано провести перевірку правомірності залучення працівників правоохоронних органів на окремих дільницях та ОВК, а також відповідності дій працівників правоохоронних органів вимогам закону. Попередня інформація за результатами перевірок має бути надана Верховній Раді до дев’ятого листопада.
Цю постанову сесія ухвалила без обговорення, відхиливши опозиційний варіант документа. «Не може Верховна Рада вимагати від Генпрокурора ув’язнити людей до шести років і писати перелік прізвищ», — звернувся глава парламенту до опозиції. Водночас В. Литвин зауважив, що Центрвиборчком не мав права ухвалювати постанову про неможливість встановити достовірні результати виборів у низці округів. За його словами, документ «абсолютно не кореспондується із чинним законом про вибори і з повноваженнями ЦВК».
Утім, щойно створену комісію опозиціонери назвали фіктивною. За словами Арсенія Яценюка («НУ—НС»), вона навіть не встигне розпочати свою роботу, бо «цей парламент уже фактично помер». «Мета цієї постанови тільки одна — заговорити тему фальсифікацій», — переконаний А. Яценюк.
У свою чергу, депутат від Народної партії Олег Зарубінський пропозиції опозиції назвав «відвертою дурнею». «Пропонується термін ув’язнення шість років. Люди навіть не дивляться, що в кодексах передбачено п’ять років», — зауважив він.
Зміни норм Регламенту, відповідно до яких Голова Верховної Ради обирається відкритим поіменним голосуванням, сесія змогла ухвалити тільки з другої спроби. Спочатку їх підтримали лише 217 народних депутатів. Результати голосування були сприйняті обранцями неоднозначно. Тож В. Литвин запропонував провести консультації щодо цього питання і оголосив перерву в роботі парламенту.
Нагадаємо, 12 липня Конституційний Суд визнав таким, що не відповідає Конституції, положення Закону «Про Регламент Верховної Ради» в частині, яке передбачає таємне голосування при призначенні й відкликанні глави парламенту. Відповідний законопроект Верховна Рада ухвалила в першому читанні 16 жовтня.
Після перерви депутати проект закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради підтримали в цілому. «За» проголосувало 247 обранців. У результаті консультацій також було змінено послідовність розгляду питань на першому пленарному засіданні першої сесії новообраного парламенту. Відтак спершу буде сформовано тимчасову президію, депутатські фракції та групи, заслухано звіт попереднього глави парламенту, сформовано комітети та обрано керівництво парламенту (голову та його заступників). А після цього депутати заслухають позачергове послання Президента України до парламенту. Крім того, документ передбачає, що у фракції політичних партій, за бажанням, можуть увійти народні депутати, які висувалися самостійно.
Сесія також включила до порядку денного постанову з рекомендацією ЦВК призначити повторні вибори в одномандатних округах №№94, 132, 194, 197, 223. Причому дату перегонів має визначити сама ЦВК. Розглянути постанову по суті депутати планують уже під час вечірнього засідання. «Вона нагальна, і треба знайти вихід із цієї ситуації», — зауважив Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк.
На думку комуністки Катерини Самойлик, порушення почалися значно раніше, «під час формування окружних і дільничних комісій, коли майже 95% її членів представляли одну партію».
Водночас регіонал Михайло Чечетов переконаний у протилежному. За його словами, якщо під час виборів щось не так спрацювало, то виправити помилку може лише носій влади — громадяни України. «Раз ми заплуталися, значить, громадяни знову мають взяти владу у свої руки і ще раз, через процедуру голосування, визначити переможця», — наголосив він.
Верховна Рада також включила до порядку денного низку законопроектів. Серед яких, зокрема, урядовий та опозиційний законопроекти про амністію у 2012 році. Згідно з опозиційним варіантом законопроекту, який внесено на розгляд парламенту народним депутатом від «НУ—НС» Арсенієм Яценюком, пропонується поширити дію амністії у 2012 році на осіб, засуджених за статтями 191 та 365 ККУ, зокрема, на Юлію Тимошенко та Юрія Луценка.
У цілому сесія ухвалила проект закону про всеукраїнський референдум.
Закриваючи ранкове засідання, Адам Мартинюк закликав профільні парламентські комітети під час обідньої перерви розглянути законопроекти, включені на ранковому засіданні до порядку денного.
На початку ранкового засідання головуючий Володимир Литвин повідомив про вихід народного депутата Юрія Сербіна зі складу депутатської фракції «БЮТ-«Батьківщина».
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Анатолій Гриценко, Сергій Соболєв, Микола Томенко.
Олександр Кузьмук, Юхим Звягільський, Таріел Васадзе.