Упродовж минулого тижня ціни на хліб на Вінниччині підвищили всі його виробники. Залежно від виду, тепер за буханець треба платити більше на 30—60 копійок.

Начальник головного управління економіки Андрій Гижко пояснив це трьома чинниками: підвищенням мінімальних зарплат, подорожчанням електрики для промислових споживачів та зростанням ціни на борошно.

— Протягом нинішнього року мінімальна зарплата підвищувалась чотири рази, подорожчала електроенергія, і в межах десяти відсотків зросли ціни на борошно, — каже він. — У зв’язку з цим виникла необхідність перегляду цін на хліб. Востаннє найбільший виробник хліба у нашій області — концерн «Вінницяхліб» — підвищував ціни в лютому цього року, а на соціальні сорти хліба — рік тому. Через це підприємство працювало на межі рентабельності.

Чиновник пояснив, що відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації дозволяється виробнича націнка на випікання хліба до 5 відсотків рентабельності, а в торговельній мережі — до 10 відсотків (у межах міста). Ці показники підприємство не перевищило. Чи дотрималися їх інші виробники хліба, співрозмовник не уточнив.