Вона це зробила: молода і гарна уродженка Слобожанщини, а нині — коломийська невістка, шеф-редактор тижневика «Коломийські вісти» Оксана Островська, яка виграла грант Президента України для обдарованої молоді, за дев’ять днів втілила у життя свою мрію — створила парк скульптур «7 ЧУДЕСних писанок» у Коломиї.

У ніч із 22 на 23 жовтня за майже містичних обставин сім скульптур було перенесено з подвір’я Коломийського педагогічного коледжу Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника до парку поблизу Коломийського музею писанкового розпису.

Дев’ять днів творилися мистецькі дива, а процес переконування, що ідея варта 73,5 тис. грн., тривав два роки. Але жіноча сила і полягає саме в умінні переконувати чоловіків. І неабияких! Президента України Віктора Януковича, голів двох обладміністрацій: Івано-Франківської —Михайла Вишиванюка, Львівської — Михайла Костюка (до речі, уродженець Коломиї, він посприяв, щоб зі Львівщини привезли 8 тринадцятитонних кам’яних брил). А також голів Коломийської РДА Михайла Негрича, районної ради Богдана Болюка, міського голову Коломиї Ігоря Слюзара. А ще — вісьмох скульпторів, які погодилися на участь у симпозіумі каменярів.

Чому парк зветься «7 ЧУДЕСних писанок», а насправді стилізованих писанок вісім? Просто восьма, точніше, перша скульптура «Писанкові мої обереги», — спільне творіння доцента Прикарпатського національного університету Богдана Гладкого та студентів образотворчого відділення Коломийського педагогічного коледжу — залишилася як дарунок на подвір’ї навчального закладу, де й розпочалися всі урочистості.

Парк скульптур «7 ЧУДЕСних писанок» відкрився біля знаменитого та єдиного у світі Музею писанкового розпису. Після привітань місцевої влади, вручення відзнак та подарунків злітали білі полотна, відкриваючи стилізовані, з глибоким прадавнім змістом писанки як символ зародження і початку життя. Скульптори Богдан Гладкий (Івано-Франківськ), Сергій Кляпетура (Кам’янець-Подільський), львів’яни Антон Лубій, Соломія Гороб’юк, подружжя Дарія Альошкіна і Гордій Старух, запоріжець Сергій Жолудь та Роман Захарук з Коломиї справді вклали у свої творіння і серце, і душу. Кожна робота зветься по-своєму: «Мелодія надій» (скульптуру відзначено номінацією «Найніжніша»), «Хранитель традицій» («Найдуховніша»), «Матір долі» («Найжіночніша»), «Кура-Чубатура» («Найграфічніша»), «Нерозлучники» («Найажурніша»), «Народження» («Найписанковіша»), «Початок» («Найпластичніша»).

Свято закінчилося, і кам’яні символи Коломиї відтепер прикрашатимуть місто. А Оксана Островська і далі готова популяризувати писанку. За її словами, парк скульптур стане ще одним цікавим місцем у туристичних маршрутах Прикарпаття, а для городян — унікальною зоною відпочинку.

Голова обласної організації Національної спілки журналістів Вікторія Плахта повідомила, що від імені організації клопотатиме перед головою Івано-Франківської ОДА про нагородження Оксани медаллю «За заслуги перед Прикарпаттям».

Івано-Франківськ.

Зліва направо: Оксана Островська зі львівською скульпторкою Дарією Альошкіною (автор «Кури-Чеботури») та її сином Вакулою. 

«Хранитель традицій» — Антон Лубій, Львів.

Фото Миколи МАЦЮКА.