За останній місяць на грип та ГРВІ занедужали майже 770 тисяч українців. Із них близько 70 відсотків дітей. За даними СЕС, найгрипуюча область — Київська. А от Харківська виявилася найбільш стійкою до вірусних сезонних інфекцій.

Вітчизняний МОЗ не втомлюється закликати громадян робити щеплення від грипу. Однак його рекомендаціями поки що користуються лише 14 тисяч українців. За прогнозами медиків, перша хвиля епідемії грипу накриє нас уже через місяць. Тож із вакцинацією, мабуть, багато хто запізнився.

«Активна вакцинація проти грипу почалася лише на 42-му тижні і нині вакциновано 0,031 відсотка від загальної кількості населення України. Це дає підстави вважати, що в цьому сезоні, як і в торішньому, показники охоплення щепленнями проти грипу перебуватимуть у межах 1—2 відсотків», — сказав начальник відділу державного санітарного нагляду СЕС Віктор Ляшко.

Хоча відповідний документ про проведення тендерів на закупівлю вакцин було видано ще в серпні, в регіонах закуповувати почали пізно. МОЗ контролюватиме розподіл препаратів, щоб їх пропозиція задовольняла попит населення. За словами представника СЕС, якщо народ виявить масову свідомість у питаннях дієвої профілактики грипу та ГРВІ, то вакцин на всіх вистачить. Сьогодні протигрипозна вакцина коштує в середньому 85 гривень.

«За нашим даними, в аптечній мережі є понад 500 тисяч вакцин проти грипу. Тобто вже сьогодні ми можемо вакцинувати таку кількість людей», — заявив Віктор Ляшко.

 Щоб зустріти «цунамі», що насувається, підготовленим, слід пам’ятати: ГРВІ розвивається поступово, а грип «косить» одразу й спричиняє інтоксикацію організму.

Усі інфекційні вірусні захворювання мають схожі симптоми: нежить, кашель, температуру. Але жодна респіраторна інфекція або вірус, крім грипу, не може викликати таких важких ускладнень. Вірус грипу у своєму складі має дуже сильну отруту — токсин, який здатен руйнувати судини всього організму. Тобто ускладнення можуть бути з боку серця, нервової системи, нирок, легенів.