Нині стільки іграшок продають у магазинах, на лотках. Але береш їх до рук, і хочеться викинути: тканини переважно синтетичні, фарба легко зішкрябується, деякі мають специфічний запах... А малюк же все тягне до рота. Невже ніхто не відповідає за якість іграшок? І на що насамперед треба звертати увагу, обираючи забавку для дитини?

Мар’яна К.
Київ.
Як повідомили в головному управлінні Держсанепідслужби у м. Києві, за розробленням, виробництвом і реалізацією іграшок для дітей здійснюється державний санітарно-епідеміологічний нагляд. Вимоги та норми безпеки встановлюють ДСанПіН 5.5.6.012-98 «Державні санітарні правила і норми безпеки іграшок та ігор для здоров’я дітей» (далі — правила), які й визначають критерії безпеки, нешкідливості для здоров’я та вимоги щодо відповідності віковим морфофункціональним і психофізіологічним особливостям дітей.
При виробництві ігор мають використовуватися тільки сировина і матеріали, допущені МОЗ України. Матеріали вторинної переробки (не більше 30% домішок до основного матеріалу) допускаються для виробництва іграшок (ігор) тільки для дітей від трьох років і за умови наявності дозволу МОЗ.
Натуральні матеріали (хутро, шкіра) використовують для виробництва іграшок та ігор для дітей від трьох років, але обов’язково попередньо дезінфікують.
Матеріали для декоративного та захисного покриття іграшок (ігор), за винятком ялинкових прикрас, повинні бути стійкими до дії слини, поту та вологої обробки.
Не дозволено використовувати полімерні плівки, скло, целулоїд, полістирол, кадмієві барвники.
Деталі, які використовуються для з’єднання частин м’якої іграшки, не повинні мати гострих країв та виступів.
Зверніть увагу, що іграшки та ігри, призначені для складання і т. п., повинні мати інструкції, схеми користування, надруковані на упаковці чи в окремій брошурці. Інструкції до ігор повинні бути зрозумілими для дітей тих вікових груп, для яких вони призначені. В інструкції повинні вказуватися правила та види обробки іграшок (ігор): миття, чищення, дезінфекція та утилізація (в разі потреби).
Про безпеку іграшки (гри) для здоров’я дитини свідчить наявність висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи та сертифіката відповідності Держстандарту України. Отже, при купівлі іграшки вимагайте ці документи.
Контроль за дотриманням правил покладається на органи і заклади Державної санітарно-епідеміологічної служби України. При виявленні іграшок (ігор), що не відповідають гігієнічним вимогам, забороняється їх виробництво або реалізація. Вилучені зразки підлягають утилізації. А відповідальні за порушення вимог санітарного законодавства притягуються до адмінвідповідальності.