Міський голова Калуша, що на Івано-Франківщині, Ігор Насалик давно виношував ідею запровадження на Калущині адміністративно-територіальної реформи.

І ось на початку вересня законопроект під №11771 «Про експеримент з проведення адміністративно-територіального реформування на території Калуського району та міста Калуша Івано-Франківської області» був зареєстрований у Верховній Раді. Така новина спричинила занепокоєння і у керівництва Калуського району, і  у сільських голів. Мовляв, згідно із напрацьованим у міській раді законопроектом, до Калуша мають приєднати навколишні села, отож ці населені пункти втрачають право на самоврядність та фінансовий контроль.
Звернення сільських голів Калуського району, які виступили проти адміністративно-територіальної реформи на їхній території, оскільки та передчасна та не узгоджена з громадою, розглядалось нещодавно на черговій сесії Івано-Франківської обласної ради. Солідарний з ними і голова Калуської райдержадміністрації Василь Петрів. Натомість заступник міського голови Калуша Оксана Табачук переконувала, що «реформи не уникнути, і Калуш є найкращим містом для такого експерименту». За її словами, в рамках підготовки до майбутнього об’єднання громад, з калуського міського бюджету уже спрямовано 1,5 млн. грн. на соціально-економічний розвиток сіл району.
Та, незважаючи на це, прикарпатські депутати вирішили стати на бік сільських голів і звернутися до Верховної Ради України з проханням не приймати згаданий законопроект.
 
Івано-Франківськ.