Минулого четверга в Національній філармонії в рамках мистецького проекту «Юні таланти України» відбувся ІV концерт учнів середніх спеціалізованих музичних шкіл-інтернатів, лауреатів міжнародних і всеукраїнських конкурсів.

Такий концерт — не перший, але вперше він проводився в Колонному залі Національної філармонії під егідою Міністерства культури — тобто на високому професійному та державному рівні. Це свідчить про велику майстерність юних виконавців та про значення згаданих шкіл у нашій культурі. Тільки Київська середня спеціалізована музична школа-інтернат імені М. Лисенка за свою історію підготувала понад 2500 переможців міжнародних і всеукраїнських музичних конкурсів! А Львівська середня спеціалізована музична школа-інтернат імені С. Крушельницької, біля витоків якої стояв син великого Моцарта, а сама школа постала з наказу цісаря Австро-Угорської імперії ще 1838 року! А Одеська школа імені П. Столярського, що свого часу була першою в радянській Україні державною музичною школою. А Харківська школа, де вже 20 літ проводиться світового рівня конкурс юних піаністів Володимира Крайнєва (сам маестро колись тут учився).

У програмі концерту кожна з названих шкіл була представлена порівну — трьома виконавцями. І репертуар був серйозний. Скажімо, харківський 8-класник Владислав Хайрутдинов грав Сен-Санса (Концерт для фортепіано з оркестром), а його земляк, 8-класник Роман Купріянов — «Угорську рапсодію» В. Баха для труби з оркестром. Одеський 11-класник Микола Любенко — «Угорську рапсодію» Д. Поппера для віолончелі з оркестром. Львівський 10-класник Олександр Бобейко — «Божевільний регтайм» Д. Матітіа для саксофона з оркестром, а киянин Ілля Зуйкко — Рапсодію в блюзових тонах Д. Гершвіна для фортепіано з оркестром.

У концерті брав участь Симфонічний оркестр Київської музичної школи імені Лисенка (художній керівник і диригент Сергій Солонько).

А перед початком події у фойє філармонії було розгорнуто виставку робіт учнів Київської державної художньої середньої школи-інтернату імені Т. Шевченка та Опішнянського колегіуму мистецтв.

На знімку: 11-класниця Євгенія Марченко (Харківська середня спеціалізована музична школа-інтернат, клас викладача Лариси Клевцової) виконувала на концерті «Арію в старовинному стилі» М. Гранжані для арфи з оркестром.

Фото надане автором.