Зініційований молодіжною організацією AІESEC, цей культурно-освітній проект реалізовуватиметься у 10 містах України. Івано-Франківщина потрапила до списку не випадково. Адже на території області на державний облік і під охорону взято 1490 пам’яток археології, 833 пам’ятки історії, 155 одиниць монументального мистецтва, 1425 — архітектури та один об’єкт садово-паркового мистецтва.

Проект присвячено 40-річчю прийняття Конвенції ЮНЕСКО щодо охорони всесвітньої культурної та природної спадщини. Його мета — інформування молодого покоління про цінність пам’яток культури та природи, а також заохочення майбутніх лідерів до активної участі у процесі охорони, збереження та популяризації всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

На презентації проекту були присутні начальник управління культури, релігій та національностей Івано-Франківської ОДА Володимир Федорак, керівник проекту Ірина Грушецька, краєзнавці та науковці, студенти навчальних закладів, які братимуть участь у реалізації проекту. Володимир Федорак розповів про сучасний стан збереження пам’яток культурної спадщини Прикарпаття, проблематику їхньої охорони та потребу популяризації — для внутрішнього та зовнішнього туризму.

Партнерами проекту на території області є уже згадане управління, одна з туристичних фірм, Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, Івано-Франківський університет права ім. Короля Данила Галицького, Інститут менеджменту та економіки «Галицька Академія».

Упродовж чотирьох тижнів історики, екологи та мистецтвознавці працюватимуть зі студентами профільних спеціальностей (історії, політології, екології, туризму, архітектури, соціології, образотворчого мистецтва, дизайну, географії та міжнародних відносин), досліджуючи тему всесвітньої спадщини в Івано-Франківську.

Результати дослідження опублікують і представлять на міжнародному молодіжному форумі, що відбуватиметься у Києві 15—17 листопада.

 

Івано-Франківськ.