Парламентська хроніка

Ранкове засідання 16 жовтня
 
Останнє перед виборами пленарне засідання Верховної Ради обійшлося без ламання списів. Як і переконували напередодні представники більшості, резонансних політичних питань порядок денний не запропонував. Натомість враховано, скажімо, ініціатива уряду про збільшення видатків на низку соціальних проектів.
Також, після обрання та звільнення суддів, парламентарії ухвалили Загальнодержавну цільову соціальну програму протидії захворюванню на туберкульоз на 2012—2016 роки, подану Кабінетом Міністрів. Під час представлення законопроекту зазначалося, що, незважаючи на позитивні тенденції у сфері боротьби с туберкульозом, які намітилися внаслідок реалізації попередньої Загальнодержавної програми, показники захворюваності, поширеності та смертності від туберкульозу залишаються високими. Тому цей законопроект є дуже актуальним.
За оцінкою ВООЗ, в Україні на мультирезистентну форму туберкульозу хворіють 16 відсотків осіб, у яких виявлено нові випадки, та налічується 44 відсотки хворих з повторними випадками туберкульозу, що становить близько 7000 хворих. У країні реєструються випадки майже невиліковного туберкульозу з розширеною медикаментозною резистентністю, кількість яких стрімко збільшується.
Народні депутати Володимир Карпук («НУ—НС») та Сергій Гордієнко (КПУ), виступаючи з цього питання, зазначили, що Міністерство охорони здоров’я надто пізно підготувало вкрай потрібну програму. Адже дія попередньої завершилася ще 2011 року. До того ж, акцентували промовці, треба не тільки боротися з туберкульозом, а постійно дбати про якість життя українців, про їх гідні пенсії, зарплати та якість харчування.
Довгоочікуваний закон про внесення змін до Закону України «Про загальну середню освіту» щодо наповнюваності класів та реорганізації загальноосвітніх навчальних закладів депутати прийняли у першому читанні. У разі ухвалення законопроекту в цілому, мінімальна кількість учнів у класі загальноосвітньої школи буде скорочена з 5 до 3—4 осіб. Документом передбачається також, що ліквідація загальноосвітніх навчальних закладів комунальної форми власності або переданих у комунальну власність здійснюватиметься за рішенням органу місцевого самоврядування, а у сільській місцевості — за згодою територіальних громад. Водночас парламентарії 288 голосами проголосували у другому читанні та в цілому за закон про внесення змін до деяких законів України щодо оформлення спадщини. Відповідно до нього, посадові особи сільських, селищних рад та інших органів місцевого самоврядування у населених пунктах, де немає нотаріусів, наділяються правом здійснювати нотаріальні дії щодо спадщини (відповідні зміни внесено до Цивільного кодексу та Закону «Про нотаріат»).
У цілому парламент ухвалив також Закон «Про внесення змін до статті 8 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (щодо сплати єдиного внеску). Законом, зокрема, встановлено, що розрахунок розподілу єдиного внеску за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування проводиться на підставі звітності про нарахування єдиного внеску за результатами попереднього року. Крім того, низкою законодавчих актів закони, що регулюють діяльність міністерств, були приведені у відповідність до Конституції в частині перерозподілу повноважень між Президентом та Кабінетом Міністрів у зв’язку з проведенням адміністративної реформи, Законів України «Про Кабінет Міністрів України», «Про центральні органи виконавчої влади», Указу Президента України від 9 грудня 2010 р. № 1085 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади». Підтримали депутати й пропозицію головуючого на засіданні Першого заступника Голови Верховної Ради Адама Мартинюка продовжити роботу до завершення розгляду питань, визначених порядком денним. За відповідну пропозицію проголосували 252 народні депутати.
 
ФАКТ
 
Україна посідає друге місце після Російської Федерації серед країн Європейського регіону за показниками захворюваності на туберкульоз. У 2011 році показники захворюваності на туберкульоз, поширеності та смертності від нього становили 67,2; 155,3 і 15,3 випадку на 100 тис. населення відповідно.
 
ЦИФРА
 
Загальний обсяг фінансування Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012—2016 роки становить 1 млрд. 830 млн. 800 тис. грн., у тому числі кошти державного бюджету — 1 млрд. 236,5 млн. грн., кошти Глобального фонду — 592,3 млн. грн., інші джерела — 2 млн. грн.
 
Валентин Матвєєв, 
Алла Александровська.
 
 
Юрій Ключковський.
 
 
Станіслав Мельник, Сергій Пачесюк.
 
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.