Таку заяву під час учорашнього засідання уряду зробив прем’єр Микола Азаров (на знімку), реагуючи на «апокаліптичні заяви безвідповідальних політиків та заангажованих експертів». «Вони навмисно дезінформують наших громадян, лякають, що після виборів в Україні наступить такий собі міні-апокаліпсис, що, мовляв, гривня ось-ось обвалиться, що ціни на продукти харчування не просто зростуть, а «злетять», що з наступного місяця підвищаться тарифи на комунальні послуги», — сказав він.
На підтвердження того, що «ситуація повністю контрольована», М. Азаров звернувся до даних статистики. «Насправді за 2,5 року роботи нашого уряду індекс споживчих цін збільшився тільки на 10 відсотків, що вдвічі менше, ніж за один тільки 2008 рік, коли інфляція становила 22,3 відсотка», — підкреслив він. Також, за його словами, не тільки вдалося уникнути цінових стрибків, а й забезпечили істотне здешевлення багатьох продуктів харчування. Зокрема, з початку року яйця подешевшали на 28 відсотків, овочі — на 21, молоко — на 11, рис — на 9, масло вершкове — на 8, цукор — на 6, сири — на 5,6 відсотка.
М. Азаров переконаний: уряд володіє усім необхідним арсеналом інструментів, що дасть змогу згладжувати сезонні цінові коливання за рахунок резервів, запасів, роботи з торговельними мережами та регулювання торговельних надбавок.
Утім, єдине, що залишається громадянам, це запам’ятати ці слова прем’єра та апелювати до них у разі, якщо уряд заради відновлення співпраці з МВФ вдасться до підвищення ціни на природний газ чи електроенергію.
М. Азаров також нагадав, що ціни на газ для населення залишаються незмінними впродовж останніх 25 місяців, а тарифи на електроенергію — 17 місяців, а їхнє збільшення стосується винятково громадян з високими доходами. Коли ж ідеться про малозабезпечені родини, то уряд ще в середині 2010 року знизив планку, з якої починається призначення житлових субсидій: до 15 відсотків сімейного бюджету для працездатних громадян і до 10 відсотків — для непрацездатних та пенсіонерів. Також глава уряду пообіцяв, що до бюджету буде закладено кошти для компенсації високої вартості води там, де вона перевищує середню по Україні. Йдеться, зокрема, про Луганську область, де тарифи на воду майже втричі вищі, ніж у Києві.
 
ДОСЛІВНО
 
Микола Азаров:
 
«Що стосується вартості житлово-комунальних послуг, то відповідально заявляю: після виборів жодного їхнього підвищення не буде».
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.