Три тижні в Донецькому національному академічному театрі опери та балету імені Солов’яненка працювала німецька постановочна група. Перед колективом стояло непросте й амбітне завдання — відпрацювати за короткий час усі сцени опери Р. Вагнера «Летючий голландець», спільного українсько-німецького проекту. Прем’єра має відбутися в грудні і приурочена до 200-ліття композитора, що відзначається наступного року.

 

Режисер-постановник Мара Курочка переглядає на відкритій репетиції сцену за участі Летючого Голландця, Далланда і Сенти. Емоційно і виразно демонструє солістам рухи, пояснюючи зміст сцени. «Вагнер — непростий композитор, у нього треба співати і повзти одночасно. Він об’єднав вокал, постановку, виконавську майстерність, — пояснює пізніше режисер. — Важливо не просто вийти до рампи і гарно проспівати. Наше завдання — зробити реалістичними рухи на сцені і наповнити емоціями музичне виконання. Це мусить гарно звучати і мати гарний вигляд».

Разом із Марою Курочкою до Донецька прилетіли художники із Німеччини, диригент-консультант Михайло Сінькевич із Маріїнського театру Санкт-Петербурга та солісти — Вальтер Фінк (Австрія), Андреас Макко (Німеччина) і Леся Алєксєєва із Національної опери України. На репетиціях на сцені перебувало до 60 душ! Сама сцена являє собою палубу судна, нахилену, мов під час шторму. Солістам і хору треба триматися міцно на ногах. Дехто репетирує босоніж, звикаючи до «палуби». «Дуже розчулило те, наскільки артисти підхопили мою ідею, — каже режисер. — Готові експериментувати, адже постановка незвична. Вони разом зі мною, наче в одному човні. Це — як подорож, і ми лише на її початку».

Співвітчизник Мари, виконавець партії Летючого Голландця Андреас Макко за контрактом співатиме в Донецьку у двох виставах. Про враження від міста розповідає дипломатично: «Спочатку все було досить екзотично: театр, місто, культура, їжа. Але згодом дедалі більше почувався, наче вдома. Прийняли дуже гарно, підтримували, допомагали».

Леся Алєксєєва розповіла, що на партію Сенти її затвердили досить швидко. Можливо, річ у тім, що молода артистка вже має звання лауреата міжнародного конкурсу молодих вокалістів імені Вагнера, працювала в Австрії й знає специфіку німецької опери. Про режисера відгукується із захопленням: «Мара — дуже відкрита людина, завжди готова вислухати опонента. У неї геніальні ідеї. Прості, але геніальні. Працює наче за системою Станіславського: не просто вказує, що і як зіграти, а пояснює, що відчувають герої, чому себе так поводять. А без цього Вагнера співати неможливо».

Вартість проекту — понад 100 тисяч євро. Досить дороге спеціальне обладнання для створення візуальних і звукових ефектів. Зокрема, театр придбав відеопроектор, який уперше використають в опері і який відтворить на сцені бурхливе море.

 

Донецька область.

Фото автора.

Коментар

 

Клаус Ціллікенс, Генеральний консул Німеччини в Донецьку:

— Проект є унікальним насамперед тому, що ми ставитимемо Вагнера — дуже відомого німецького композитора. Важливо, що не Київ, не Львів, не Одеса, а саме край металургії, вугілля, край важкої промисловості демонструє, що можливо ставити оперу на європейському рівні, в постановці сучасного режисера. Це свідчить, що Донецьк — не лише індустріальне місто, а й місто культури, що культура — не лише справа столиці. Наше партнерство із театром дуже важливе. З другого боку, прем’єра опери матиме значення і для шанувальників мистецтва у Європі. Зараз отримуємо багато електронних листів, їх автори цікавляться майбутньою постановкою. У світі є багато фан-клубів Вагнера, вони давно знають про проект і збираються прилетіти до Донецька на прем’єру. Очікуємо виставу на найвищому рівні, гадаю, музична спільнота в Європі та Німеччині оцінить і запам’ятає цю подію.

На репетиції опери «Летючий голландець».