У місті Заліщики на Тернопільщині стала до ладу реконструйована центральна районна лікарня. Оскільки за рівнем технологічного оснащення вона є найкращою у Західному регіоні і знаходиться на кордоні трьох областей, то обслуговуватиме жителів не лише Тернопільської, а й Івано-Франківської та Чернівецької областей. Цей медичний заклад існує з 1838 року, деякі корпуси збудовані ще за Австрії. Їх не лише капітально відремонтували, а й добудували чотири нові — у тому ж стилі. Але головне — медичний заклад оснащено найсучаснішим за світовими мірками обладнанням, зокрема лабораторним та діагностичним, що у рази підвищує якість надання медичної допомоги.

Профінансував реконструкцію лікарні на 200 мільйонів гривень та особисто контролював придбання обладнання голова ради Всеукраїнської федерації роботодавців України, уродженець Заліщицького району Дмитро Фірташ. Він пообіцяв робити все можливе, аби підприємці допомагали у розвитку сіл і невеликих міст, а також подякував будівельникам, місцевій владі, зокрема, голові райдержадміністрації Олегу Барчуку, головному лікареві Василеві Романюку за злагоджену роботу.

За словами голови облдержадміністрації Валентина Хоптяна, в області напрацьовано досвід залучення бізнесу до реформування медичної галузі. Підприємці беруть участь в оновленні ФАПів, відділень. Хто не в змозі сам «потягнути» певний обсяг роботи, кооперується з іншими. Саме завдяки цьому реформування первинної ланки медицини на Тернопільщині планують закінчити до 1 липня наступного року.

Оглянувши новенький реанімобіль (всього для лікарні придбано шість машин швидкої допомоги), завідувач курсом швидкої і медичної допомоги та медичного рятівництва Тернопільського медичного університету Роман Ляхович сказав, що такі йому доводилося бачити на міжнародних змаганнях, а перед тим — у Лівії, де колись працював. Важливо, що медичні працівники пройшли навчання і вміють обслуговувати складну апаратуру.

Тернопільська область.

Принцип дії нового обладнання Дмитрові Фірташу пояснює завідувачка пологового відділення Наталя Кудрявцева.

Фото автора.