«...а коник без ноги». Ця недолуга пісенька чомусь пригадалася під кінець прес-конференції в медіа-центрі «ДНІПРО ПОСТ» на тему, чи зміниться щось після надання російській мові статуту регіональної у Дніпропетровську.

Депутат, політик, юрист та політолог виступили з приводу нещодавньої події: 12 вересня під час 27-ї сесії міськради шостого скликання більшість (80 мандатів) проголосувала «за» російську мову. То що це насправді змінює? І чи змінює взагалі?
— Аж нічого! — відповіли в один голос голова Дніпропетровського відділення Ради адвокатів України Ілля Бондар та депутат Дніпропетровської міськради від ПР, голова бюджетної комісії Євген Морозенко.
— Ми просто узаконили ті процеси та тенденції, котрі існували в державі та в нашому місті, — сказав Євген Морозенко. — Сесії міськради проходили і російською, і українською мовами. Звернення громадян ми приймали також на обох мовах. Єдиною державною мовою залишається українська. Про це ясно каже Президент. Про це каже Закон. Усе решта — спекуляції.
— Але ж до цього часу нас переконували, що права російськомовного населення на Півдні та Сході країни утискаються, що статус єдиної державної мови не дає змоги російськомовним громадянам почуватися комфортно, — обурився радник голови місцевого осередку ВО «Свобода» Андрій Денисенко. — Тоді постає запитання, для чого було піднімати мовну тему напередодні виборів?
За підрахунками опозиції, на реалізацію документа доведеться витратити понад 17 мільярдів гривень із державної кишені. Тільки у Дніпропетровську, за словами Андрія Денисенка, на це заплановано витратити мільярд гривень. Але присутній на прес-конференції голова бюджетної комісії міськради Євген Морозенко офіційно заявив, що «жодної гривні бюджетних коштів реалізація цього закону не вимагає». Щоправда, Ілля Бондар поправив: це вирішувати депутатам. Тож, як то кажуть, можуть бути варіанти...
До речі, 17 серпня, на сесії Дніпропетровської обласної ради за ухвалення рішення «Про підтримку мовної політики в Україні», що встановлює регіональний статус для російської мови в області, проголосували 111 із 117 депутатів.
 
Дніпропетровськ.