Кожна країна має свою столицю. Однією з головних столиць країни за назвою Світова Карикатура можна по праву вважати бразильське місто Пірасікаба. Тому що тут уже 39 років проводять одну з найвідоміших у світі Міжнародних гумористичних виставок. Де ж представники Книги рекордів Гіннеса? 2012 року в рамках міжнародного фестивалю в Пірасікабі відкрили майже одночасно 26 виставок мальованого гумору! На них було представлено політичні карикатури, гумористичну графіку, комікси та шаржі провідних художників світу. Але річ не лише в кількості виставок. Високий художній рівень робіт, представлених на них, вражає. Особливо можна виділити майстерність бразильських і зарубіжних художників, що спеціалізуються на шаржах. Бурлеск, буйство фантазії, барвиста еквілібристика, любов і ненависть, іронія та гумор буквально вихлюпуються на глядачів із творів художників. А крім того, кількість посмішок на душу населення Пірасікаби зашкалює. Особливо під час проведення фестивалю.
Це про глядачів. А за лаштунками фестивалю між собою спілкувалися художники, бразильські і зарубіжні (аргентинка, італійка та українець). Спілкування являло собою коктейль із кайпарильї, кави, традиційних для Бразилії обіймів із дворазовими поцілунками і, звісно ж, обміну професійними секретами.
На фестивалі була представлена також українська карикатура. Численні бразильські глядачі змогли оцінити роботи тридцяти українських авторів із 12 міст. Українська карикатура мала великий успіх.
На закінчення журі оголосило результати міжнародного конкурсу. Гран-прі та перше місце в номінації «Шарж» було присуджено бразильському художникові Бруно Хамзагісу де Карвальо. У номінації «Карикатура» переміг український художник Олексій Кустовський — заступник завідувача відділу ілюстрацій газети «Голос України». Можна від душі привітати колегу з перемогою в такому престижному міжнародному конкурсі.
Організація і проведення фестивалю мальованого гумору в місті Пірасікаба заслуговує найвищої оцінки. Хочеться побажати його організаторам подальших творчих зльотів і відкриттів новаторських обріїв.
 
Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ (з міста Пірасікаба,  Бразилія).
 
 
Фото з виставки української карикатури.

Малюнок переможця в номінації «Карикатура».