У Комітеті Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва перебуває на опрацюванні 28 законопроектів. Серед них — проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо упорядкування діяльності з надання послуг посередництва у створенні сім’ї та знайомств.

Обмеженість можливостей досягнути особистого та сімейного благополуччя штовхає наших громадян на пошуки наречених за кордоном. Однак, за словами авторів документа, народних депутатів Ірини Бережної (ПР), Ірини Горіної (ПР) та Володимира Каплієнка («Реформи заради майбутнього»), звертаючись по допомогу до посередників у створенні сім’ї та знайомствах, діяльність яких в Україні належним чином не врегульована, люди часто стають жертвами кримінальних структур, що здійснюють торгівлю людьми. Отже, неврегульована діяльність посередників становить загрозу дотримання прав людини та моральних засад суспільства, а також не забезпечує необхідний державний контроль в цій сфері.

Тому народні обранці пропонують внести зміни, які убезпечать реалізацію права особи на сім’ю шляхом використання послуг посередників, а також підвищать рівень обізнаності населення в питаннях протидії торгівлі людьми за рахунок участі у відповідній інформаційній кампанії ліцензованих посередників.

Крім того, згідно із законопроектом,

за провадження діяльності, пов’язаної з наданням послуг посередництва у створенні сім’ї та знайомств без одержання ліцензії, а також за порушення ліцензійних умов ведення такої діяльності встановлюється адміністративно-правова відповідальність.

Вл. інф.