У Комітеті Верховної Ради з питань бюджету знаходиться на опрацюванні 48 законопроектів. Серед них проект закону про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2012 рік» (щодо забезпечення житлом військовослужбовців Головного управління розвідки Міністерства оборони та членів їх сімей).

Відсутність належних житлово-побутових умов, уважає автор законопроекту, народний депутат від Партії регіонів Сергій Андрос (на знімку), створює постійну соціальну напругу серед особового складу, знижує престиж військової служби. Також це істотно впливає на психологічний і моральний стан співробітників, що, у свою чергу, призводить до погіршення виконання ними службових обов’язків та негативно впливає на захист інтересів держави.

На квартирному обліку Головного управління розвідки Міністерства оборони, за його словами, перебуває понад 37 відсотків осіб від фактичної чисельності особового складу. Значна кількість безквартирних військових мають вислугу на службі до 20 років та відповідно до чинного законодавства повинні забезпечуватися жилими приміщеннями. Більшість безквартирних військовослужбовців віком від 25 до 40 років і мають на утриманні неповнолітніх дітей, а середній дохід на одного члена родини становить усього 900 гривень.

Вказані чинники, зазначив парламентарій, не дозволяють їм самостійно вирішувати ці питання шляхом участі в молодіжному житловому будівництві, або за рахунок довгострокового кредитування комерційними банками. Єдине, що залишається, — будівництво (придбання) житла Головним управлінням розвідки Міністерства оборони за рахунок державного бюджету. Але слід зауважити, що, на відміну від інших силових відомств, Головному управлінню розвідки на будівництво (придбання) житла для військовослужбовців та членів їх сімей не передбачається жодних асигнувань з цьогорічного кошторису країни.

Тому, підкреслив С. Андрос, саме цей законопроект має бодай частково розв’язати цю проблему.

Вл. інф.