Комітет Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму завершив підготовку до розгляду у другому читанні законопроекту про особливості державної підтримки забезпечення молоді житлом.
Документ визначає правові, соціальні, економічні та організаційні особливості державної підтримки забезпечення молоді житлом, а також підвищує ефективність управління та фінансування даної системи.
За словами народних обранців, необхідно врегулювати особливості забезпечення масового будівництва якісного та недорогого житла із застосуванням новітніх технологій на основі типових проектів із використанням місцевої сировини, матеріалів і виробів вітчизняного виробництва. Крім того, врегулювати особливості визначення, резервування та виділення земельних ділянок, що безоплатно передаються Державному фонду сприяння молодіжному житловому будівництву органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади у довгострокове користування молоді.
Законопроектом також пропонується встановити основні пріоритети державної підтримки забезпечення молоді житлом. Зокрема це: розроблення, затвердження та виконання Загальнодержавної програми забезпечення молоді житлом та регіональних програм; створення ефективних фінансово-кредитних механізмів; громадський контроль за дотриманням законодавства суб’єктами правовідносин у сфері державної підтримки забезпечення молоді житлом. Також це розвиток системи молодіжних житлових комплексів (житлово-будівельних кооперативів), діяльність яких спрямована на самоорганізацію молоді, спільне розв’язання соціальних, житлових і побутових проблем; створення необхідних умов для спорудження житла молодими сім’ями в сільській місцевості тощо.
Вл. інф.