Миколаївщина також святкувала 21-шу річницю незалежності України. Так, 22 серпня на площі під відкритим небом поряд із будівлею Миколаївського академічного українського театру драми та музичної комедії було розгорнуто широкомасштабну виставку досягнень області.
Можна було подовгу затриматися біля стендів (навіть долучитися до майстер-класів), які представляли культурний потенціал регіону та етнографічні експозиції краю — роботи кращих майстрів Миколаївщини з вишивки, бісероплетіння, декоративного розпису, художньої обробки дерева.
Центральна частина міста у ці дні стала ареною виступу художніх та пісенних колективів, спортивних змагань та публічних диспутів (для цього поряд із Каштановим сквером було встановлено великий екран для телемосту із жителями Західної України).
Незабутнім видовищем став Парад вишиванок, у якому взяли участь майже півтисячі осіб. Люди в українських сорочках пронесли центральною частиною міста велике синьо-жовте полотнище, співаючи народних пісень.
А в неділю о сьомій вечора культурно-розважальні заходи перемістилися на територію Миколаївського яхт-клубу, де відбулося нагородження переможців вітрильної триденної регати на Кубок Юрія Макарова. Вже 11-й рік поспіль її приурочують до Дня незалежності. У крейсерській регаті взяло участь понад 300 яхтсменів. Цікаво, що близько сотні з них — діти шкільного віку. Вітрильні змагання засновано 2002 року на честь одного з найшанованіших городянами представників суднобудівної галузі, колишнього генерального директора Чорноморського суднобудівного заводу Юрія Макарова.
Миколаївська область.