Депутати Миколаївської міської ради визнали в обласному центрі російську мову регіональною. Із 72 обранців, які брали участь у роботі сесії, 60 підтримали це рішення, 4 — були проти, ще 4 — утрималися, і стільки ж — взагалі проігнорували голосування.

Міський голова Володимир Чайка зазначив, що для місцевого бюджету ведення документації у міськвиконкомі двома мовами — непосильна ноша. Та для народних обранців цей аргумент пролунав, як голос волаючого у пустелі. Ось як прокоментувала подію прес-служба Миколаївської міської ради на її офіційному сайті: «Радикальні настрої, які висловлювали перед початком сесії городяни, не перенеслися до сесійної зали. Члени Партії регіонів і КПУ висловлювалися за російську. Регіонали мотивували своє рішення тим, що діти зможуть вивчати мову, на якій вони розмовляють удома, і стануть більш грамотними (зараз учні українських шкіл вивчають російську факультативом), а старше покоління зможе вивчити анотацію до ліків зрозумілою їм російською... Комуністи, як виявилося, встигли... провести референдум: 91—95 відсотків миколаївців — за російську».

Як сказано у повідомленні, не були кардинально налаштовані проти російської і представники об’єднаної опозиції «Батьківщина»—«Фронт змін», але пропонували утриматися від прийняття цього рішення з фінансових причин. Георгій Рогов від політичної партії «Третя сила» просив почекати з ухваленням, яке може розколоти країну.

Уже о сьомій годині ранку вхід до міської ради було перекрито міліцейським кордоном, бо на площі перед будівлею зібрались противники російської мови як регіональної (на знімку). Поряд з державними прапорами у натовпі майоріла символіка ВО «Свобода», «Народної партії» та об’єднаної опозиції. Пізніше на площі з’явилися їх опоненти. Міліція пропустила пікетувальників із прапорами ПР та КПУ на сходи будівлі міськвиконкому. Захисникам української дорога туди була перекрита, тому вони під гучні викрики із мегафонів ринулися проривати міліцейський кордон. До врегулювання ситуації приєднався «Беркут». Хтось із натовпу кинув димову шашку. Чотирьох молодих людей у масках та футболках «Свободи» доправили до відділку. 

Керівник міської організації ВО «Свобода» Ігор Дерев’янко заявив, що шашки — це не їх рук справа. Обласна організація ПР оприлюднила відео, яке свідчить, що їх кинули із табору опозиції. Слухання у суді для взятих під варту пікетувальників призначили на 27 і 30 серпня. «Мовне питання» на початку вересня розгляне Миколаївська обласна рада.

Фото автора.