Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я завершив роботу з підготовки до розгляду у другому читанні законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту населення від інфекційних хвороб).
Під час підготовки документа від суб’єктів законодавчої ініціативи до комітету надійшло 27 поправок, з яких враховано 17.
За словами народних обранців, мета законопроекту — вдосконалення правової бази у сфері імунопрофілактики та впровадження системного і комплексного підходу у проведенні вакцинації населення.
Парламентарії підкреслили, що імунопрофілактику визнано найдієвішим заходом боротьби з інфекційними хворобами в світі. Також вона сприяє зниженню дитячої захворюваності та смертності.
Водночас на засіданні комітету зазначалося, що під час опрацювання документа, протягом останніх років в Україні накопичилось багато проблем, пов’язаних із здійсненням медичного контролю за проведенням щеплень, дотриманням правил імунізації та моніторингом післявакцинальних реакцій і ускладнень.
Законопроект, зокрема, передбачає:
— чітке визначення критеріїв профілактичних щеплень;
— делегування повноважень щодо затвердження їх переліку та порядку проведення центральному органу виконавчої влади з питань охорони здоров’я;
— запровадження відповідного сертифіката;
— оновлення та вдосконалення термінологічного апарату.
Також пропонується забезпечити щорічний перегляд календаря профілактичних щеплень з урахуванням епідемічної ситуації в Україні та світі.
Крім того, документ скасовує вимогу щодо заборони відвідування дитячих закладів дітьми, які не отримали профілактичних щеплень згідно з відповідним календарем. На заміну пропонується запровадити норму, яка тимчасово обмежує відвідування таких закладів на період неблагополучної епідемічної ситуації з певної інфекційної хвороби.
Вл. інф.