Днями побачив світ перший випуск літературно-художнього журналу «Соборна вулиця», головним редактором якого став відомий український поет, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, голова обласної організації Національної спілки письменників України Дмитро Кремінь.
У вихідних даних написано: «Розповсюджується безплатно. Журнал видано у рамках обласної «Програми підтримки вітчизняного книговидання, книгорозповсюдження та популяризації української книги у Миколаївській області на 2011—2015 роки».
Він виходитиме раз на квартал тиражем 500 примірників та обсягом 120 сторінок. Передбачається, що журнал надходитиме в усі сільські та міські бібліотеки області, вузи, творчі фонди та спілки.
Про це розповіли члени редколегії та літературної ради на презентації «Соборної вулиці» у редакції газети Миколаївської обласної ради «Рідне Прибужжя» (газета є засновником і видавцем журналу) за участю голови обласної ради Ігоря Дятлова та депутатів облради. Як зазначив Ігор Сергійович, наприкінці 2011 року місцеві літератори звернулися до нього з пропозицією заснувати художній журнал. Таку ідею позитивно сприйняв депутатський корпус обласної ради, передбачивши на це 60 тисяч гривень.
Дмитро Кремінь нагадав присутнім, що свого часу, на початку ХХ сторіччя, Миколаїв був мало що не літературною меккою Півдня України. Тут виходив досить популярний журнал «Южное слово». Відроджувати кращі літературні традиції довірили молодим. Серед авторів першого видання їх майже 30, причому для більшості «Соборна вулиця» стала письменницьким дебютом.
Анатолій Маляров — сценарист, режисер і письменник — навпаки представник покоління маститих творців слова. «Як член літературної ради дозволю собі довести до відома усіх потенційних авторів, що «Соборна вулиця» — це журнал, а не альманах чи газета, — заявив він. — І ми відбиратимемо до друку лише суто художні високоякісні у літературному плані твори. На його сторінках повинна жити душа пересічного миколаївця, такого, як він є — шляхетного та мрійливого, простакуватого та дивакуватого...»
Миколаїв.