Близько 30 проектів законодавчих актів планує опрацювати Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин протягом одинадцятої сесії Верховної Ради України шостого скликання.
Зокрема, відповідно до плану роботи комітету планується підготувати до розгляду в другому читанні законопроект про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні (реєстр. 
№ 10468), внесений Кабінетом Міністрів. Мета законопроекту, прийнятого Верховною Радою в липні цього року за основу, — визначення організаційно-правових засад і механізмів запобігання та протидії дискримінації.
Згідно з редакцією документа дискримінація — це рішення, дії чи бездіяльність, що спрямовані на обмеження або привілеї щодо окремої особи чи групи осіб за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, віку, етнічного та соціального походження, сімейного та майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками, якщо вони унеможливлюють визнання і реалізацію на рівних підставах прав і свобод людини і громадянина.
Суб’єктами, наділеними повноваженнями щодо запобігання та протидії дискримінації, пропонується визнати Верховну Раду, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, Кабінет Міністрів, інші державні органи, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування та громадські об’єднання.
Під час обговорення цього проекту члени комітету підкреслили важливість подальшого удосконалення правового регулювання у сфері забезпечення прав людини та необхідність приведення вітчизняного законодавства до міжнародних стандартів. Власне, даний документ спрямований, зокрема, на виконання завдань, передбачених Планом дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України, який було схвалено на саміті Україна — ЄС (22 листопада 2010 року, м. Брюссель, Королівство Бельгія).
Комітет також планує в листопаді поточного року провести круглий стіл на тему: «Законодавче забезпечення подальшого розвитку інституту Омбудсмана в Україні».
 
Довідково
 
Формами дискримінації пропонується визнати пряму і непряму дискримінацію, підбурювання до неї та утиск.
За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради.