Протягом одинадцятої сесії Верховної Ради України шостого скликання Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин планує підготувати до розгляду в другому читанні законопроект про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою (реєстр. №5515).
У документі (автори Мустафа Джемілєв («НУ—НС») і Віктор Таран («БЮТ-«Батьківщина») пропонується встановити статус осіб, депортованих за національною ознакою, гарантії щодо відновлення їхніх прав, принципи державної політики, повноваження органів влади та місцевого самоврядування щодо відновлення прав цих осіб.
Відповідно до законопроекту, депортованою пропонується визнати особу, яка набула громадянства України і належить до осіб із числа кримськотатарського народу, національних меншин (громадян колишнього СРСР), які у період 1941—1944 років були насильницьки переселені за національною ознакою на спецпоселення згідно з рішенням органів державної влади колишнього СРСР або союзних республік з місць постійного проживання, що є територією сучасної України. Осіб (громадян колишнього СРСР), які були примусово направлені на спецпоселення до членів своїх сімей після закінчення військової служби, повернення з евакуації, відбуття примусових робіт, покарання тощо.
У проекті закону також визначається механізм надання статусу депортованої особи, державні гарантії депортованим особам та членам їхніх сімей, які повернулися в Україну на постійне проживання, особливості компенсації за вилучене внаслідок депортації майно тощо.
За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради.
ДОВІДКОВО
 
Значна частина передбачених законопроектом витрат щорічно здійснюватиметься за рахунок державного бюджету, бюджету Автономної Республіки Крим та місцевих кошторисів. Водночас окремі заходи, передбачені у законопроекті, потребують додаткового фінансування в межах економічних можливостей держави і мають уточнюватися при розробці та прийнятті державного й місцевих бюджетів.