Одеський Військово-медичний клінічний центр Південного регіону, якому понад 200 років, готується переїжджати до Дніпропетровська. Тут уже є базовий військовий госпіталь, його лише дещо розширять і перейменують. Усі небайдужі до долі першого лікувального закладу Одеси намагаються протидіяти виконанню такого рішення, оскільки це не тільки створить багато проблем його пацієнтам (а їх близько 140 тисяч осіб), може призвести до масових скорочень медперсоналу, але й робить фактично нічийними 10 гектарів землі в історичному районі міста. За оцінками експертів, вартість ділянки може перевищувати 60 мільйонів доларів. Результатом ліквідації госпіталю може стати забудова цієї території ще одними висотками.
...висихає лікувальний Куяльницький лиман
Величезні поля білосніжної солі зустрічають сьогодні одеситів, які проходять курс грязелікування на знаменитому Куяльницьком лимані. Спека, яка стояла протягом місяця, призвела до того, що водойма практично висхла і її глибина становить лише 10 сантиметрів. Солоність води, що залишилися, зашкалює і наближається до показників Мертвого моря.
Якщо не вжити екстрених заходів з порятунку лиману, то він просто зникне. Потрібно з’єднати його з морем. Але коштів на екологічну акцію в місцевому бюджеті немає.
Фахівці пов’язують катастрофічне обміління унікальної водойми також з тим, що в Іванівському районі на річці Великий Куяльник, головній артерії, яка живить лиман, проводять незаконний видобуток піску.
Рік тому сесія Одеської облради прийняла комплексну програму зі збереження водних ресурсів басейну Куяльницького лиману, розраховану на 5 років. Але вона через відсутність фінансування не працює.