Протягом одинадцятої сесії Верховної Ради шостого скликання Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування планує опрацювати понад 150 законодавчих актів.
Зокрема, до другого читання готується законопроект про місцевий референдум (реєстр. №7082), підготовлений Кабінетом Міністрів. Законопроект містить визначення поняття «місцевий референдум», його види, принципи участі громадян, питання, що можуть на нього виноситися. Відповідно до законопроекту призначенню опитування має передувати утворення ініціативної групи, яка збиратиме підписи громадян України на підтримку ініціативи про проведення місцевого референдуму.
Документ містить також визначення суб’єктів ініціювання заходу, регулювання питань утворення ініціативної групи, порядку її реєстрації, а також порядку і термінів збирання підписів. Викладено у документі й положення, якими визначаються організація і забезпечення проведення місцевого референдуму (утворення територіального округу, дільниць з місцевого референдуму, визначення статусу комісій, їх повноважень та організації роботи тощо).
Законопроект також містить норми про порядок проведення голосування, встановлення результатів опитування, оскарження рішень, дій, бездіяльності його суб’єктів, особливості проведення місцевого консультативного референдуму.
У комітеті опрацьовується також прийнятий за основу урядовий законопроект про внесення змін до Закону «Про столицю України — місто-герой Київ» (щодо порядку утворення районних рад). Документом (реєстр. №7307) пропонується, зокрема, визначити, що районні ради можуть утворюватися за рішенням територіальної громади міста Києва, прийнятим шляхом проведення місцевого референдуму, або за рішенням Київської міської ради. Рішення територіальної громади міста Києва або Київської міської ради щодо утворення (неутворення) районних рад повинні бути прийняті до початку виборчого процесу. Відповідно до редакції першого читання планується встановити, що у разі прийняття територіальною громадою міста Києва або Київською міською радою рішення про неутворення районних в місті рад районні в місті Києві державні адміністрації припиняють здійснення повноважень виконавчих органів відповідних районних в місті рад з дня, визначеного в такому рішенні, а міська рада здійснює управління майном та фінансовими ресурсами, які є власністю територіальних громад районів у місті.
Триватиме також підготовка до розгляду в другому читанні законопроекту про внесення змін до деяких законів України щодо соціального захисту бездомних осіб. Документом (реєстр. №9475) пропонується у текстах чинних законів замінити терміни «бездомний громадянин», «спеціалізований заклад, що здійснює облік бездомних громадян», «будинок для бідних та безпритульних» тощо словами «бездомна особа», «центр обліку», «відповідні заклади, що здійснюють облік бездомних осіб», «заклади соціального захисту для бездомних осіб» тощо. Крім того, передбачається розширення власних (самоврядних) повноважень органів місцевого самоврядування та повноважень місцевих органів виконавчої влади повноваженнями щодо організації та надання допомоги бездомним особам.
Крім того, низку документів планується підготувати до розгляду в першому читанні. Відповідно до плану роботи комітету у форматі круглих столів відбудеться також обговорення законопроектів про територіальний устрій України, про об’єднання територіальних громад та про органи самоорганізації населення.
За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради.
ДОВІДКОВО
 
Основним завданням проекту закону про місцевий референдум є забезпечення ефективного регулювання правовідносин, які виникають у процесі його ініціювання та проведення, унормування права громадян ініціювати опитування, унеможливлення адміністративного тиску на суб’єктів цього процесу.