Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин завершив роботу з підготовки до повторного другого читання законопроекту про порядок організації і проведення мирних заходів.
Під час підготовки законопроекту (реєстр. № 2450) до розгляду в повторному другому читанні комітет, зокрема, підтримав пропозицію викласти назву документа у новій редакції: «Про свободу мирних зібрань».
Крім того, було суттєво доопрацьовано ст.14 законопроекту, що регулює особливості проведення спонтанного мирного зібрання. 
Так, на органи виконавчої влади чи орган місцевого самоврядування для забезпечення проведення спонтанного мирного зібрання покладено обов’язок здійснювати заходи щодо забезпечення його проведення. А також взаємодію уповноваженого представника органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування з органом внутрішніх справ і учасниками заходу.
Доопрацьовано також і редакцію статті 16, яка регулює обмеження реалізації права на свободу мирного зібрання. Під час засідання комітету народні депутати підтримали редакцію цієї статті, якою передбачається, що підставою для обмеження свободи мирних зібрань не можуть бути: чисельність учасників мирного зібрання; проведення одночасних мирних зібрань, у тому числі контрзібрання; проведення одночасно з мирним зібранням інших масових чи охоронюваних заходів, у тому числі святкувань, концертів, візитів посадових осіб.
Водночас обмеження свободи мирних зібрань застосовується винятково щодо конкретного мирного зібрання.
За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради.
Факт
Під час підготовки документа до розгляду в повторному другому читанні було внесено значну кількість зауважень і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи та представників громадських організацій. Проект суттєво доопрацьований із урахуванням спільного висновку Венеціанської комісії та ОБСЄ.