У Комітеті Верховної Ради з питань науки і освіти опрацьовується 50 законопроектів. Серед них проект закону «Про внесення доповнень до статей 18 та 30 Закону «Про вищу освіту» стосовно сприяння працевлаштуванню студентів, курсантів, екстернів, асистентів-стажистів, інтернів, клінічних ординаторів, здобувачів, аспірантів та докторантів.

Щоб вирішити проблему із працевлаштуванням студентів та випускників вищих навчальних закладів, автор документа народний депутат Олег Тищенко («БЮТ-«Батьківщина») вважає, що треба закріпити на законодавчому рівні створення та функціонування структурних підрозділів у закладах вищої освіти, які допомагатимуть влаштовуватися на роботу. Основним напрямом їхньої діяльності має бути налагодження зв’язків між студентами, курсантами, екстернами, асистентами-стажистами, інтернами, аспірантами та докторантами, з однієї сторони, і роботодавцями — з другої.

Нині питання щодо створення структурних підрозділів урегульовано лише на рівні підзаконних нормативно-правових актів. На думку парламентарія, цього недостатньо. Тому він вніс доповнення до Закону «Про вищу освіту». Зокрема, у статті 18 передбачено, що спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади в галузі освіти і науки має контролювати діяльність підрозділів (центрів, відділів, секторів, комісій) сприяння працевлаштуванню вищих навчальних закладів.

У статті 30 йдеться про те, що в системі освіти мають діяти структурні підрозділи ВНЗ, котрі здійснюватимуть навчально-тренінгову та інформаційно-просвітницьку діяльність. Також проводитимуть постійний аналіз попиту і пропозиції на ринку праці фахівців, налагоджуватимуть співпрацю з державною службою зайнятості населення, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форми власності.

Згідно із законопроектом, підрозділи сприяння працевлаштуванню вищих навчальних закладів здійснюють свою діяльність відповідно до вимог, встановлених спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері освіти та науки, за рахунок коштів ВНЗ (за винятком грошей державного бюджету).

Вл. інф.