У Комітеті Верховної Ради з питань культури і духовності на розгляді знаходяться 34 законопроекти. Серед них — проект закону про внесення доповнень до статей 4, 20, 22, 24, 30 Закону України «Про бібліотеку та бібліотечну справу» (щодо модернізації та розвитку бібліотек та бібліотечної справи).
За словами автора законопроекту, народного депутата від «БЮТ- «Батьківщина» Олега Тищенка, прийняття документа сприятиме розвитку вітчизняної індустрії електронних книг, створенню та функціонуванню електронних бібліотек, оновленню відповідних фондів, у тому числі шляхом поповнення їх документами, виданими за рахунок бюджетних коштів.
Крім того проект передбачає захист прав та інтересів користувачів, котрі не можуть відвідувати місця, де зберігаються і видаються книжки, у зв’язку із фізичними вадами або похилим віком, та представників національних меншин щодо можливості отримання документів рідною мовою через бібліотечну систему України.
Також, згідно з проектом, працівники бібліотек можуть створювати громадські об’єднання для сприяння розвитку обслуговування, професійної консолідації, захисту своїх соціальних та професійних прав.
З огляду на критичне становище бібліотек у нашій країні та їх поступове вимирання, треба підкреслити, що в прикінцевих положеннях законопроекту вказано про невідкладну розробку Державної цільової програми модернізації та розвитку книгозбірень і бібліотечної справи в Україні та популяризації вітчизняного книговидавництва на 2013—2016 роки».
Вл. інф.
ЦИТАТА
Народний депутат Олег Тищенко («БЮТ-«Батьківщина»):
«Бібліотечна наука, освіта, управління мають бути скеровані, насамперед, на формування інноваційного мислення працівників, здатних здійснити системні зміни в цій сфері. Тому сьогодні особливо важливою є активність професійних громадських об’єднань бібліотечно-інформаційних фахівців, які можуть бути провідниками нових професійних знань і посередниками у відносинах з державою, владою і громадянами».