Наприкінці жовтня на Кіровоградщині проживало 7 563 внутрішньо переміщених осіб, 2 162 з яких — діти, 2 520 — люди похилого віку та з обмеженими можливостями. Вони переїхали сюди з анексованої Росією Автономної Республіки Крим та східних регіонів, де тривають бойові дії.

Найбільше переселенців у Кіровограді — майже 700 сімей (понад 2,5 тисячі людей), в Олександрії та Світловодську. Більшість із них живуть у родичів та знайомих. Лише до Кіровоградської міської ради по необхідну допомогу звернулися та отримали її майже 511 сімей (понад тисячу осіб).
Не хлібом єдиним
Людям надається всебічна соціальна допомога. Як повідомили в прес-службі Кіровоградської міськради, до шкіл міста влаштовано 245 дітей віком від 7 до 16 років, до дитсадків — 54. Вирішується питання надання житла. Сьогодні 32 родини мешкає в гуртожитку Кіровоградського національного технічного університету. Кільканадцять родин проживають у готелі «Турист». До листопада за їх проживання допомагала розраховуватися міська рада, використовуючи для цього кошти з різних фондів. Далі адміністрація готелю зголосилася надавати для них житло за пільговою ціною — 33 гривні за добу.
Чужу біду сприйняли, як свою, і в районах області. Наприклад, майже дві сотні тимчасово переселених осіб живуть сьогодні на Олександрівщині. Для всіх створено належні умови проживання, вони забезпечені харчами, одержують пенсії та інші соціальні виплати, школярі мають підручники, зошити, канцелярське приладдя. Спостерігачі спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні (Дніпропетровський польовий офіс) Елена Родрігес, Аліна Пенкала та Лукас Вальтер, які відвідали район, були здивовані тим, що переселені діти-учні мають абсолютно все необхідне для нормального навчання. Вони залишилися задоволені побаченим, коли побували в територіальному центрі надання соціальних послуг населенню та відвідали декілька родин переселенців зі сходу України.
По-особливому організовують в Олександрівці й дозвілля переселенців. Тут переміщених зі сходу залучають до різноманітних заходів. Зокрема, вони стали учасниками свята Козацької слави, що відбулося в сосновому бору в Бірках напередодні Покрови Пресвятої Богородиці. Козацьку славу й українські традиції вшановували з урахуванням непростих подій у державі. Переселенці не лише вперше побачили гарне козацьке свято, а й взяли в ньому активну участь, відчули свою причетність до славного українського козацького роду. Над містечком витав справжній козацький дух, пахло смаженим, вареним і пареним, лунали чарівні українські пісні у виконанні самодіяльних колективів району, козаки змагалися в силі та спритності.
Працівники соціальних закладів, активісти та волонтери Кіровоградщини стараються залучати переселенців до активного громадського життя. У центрі європейської інформації обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. І. Чижевського провели зустріч учасників двох всеукраїнських проектів: переможців конкурсу міні-грантів, які реалізують ініціативи, спрямовані на підтримку Криму (Кримські ініціативи), та представників дослідницької групи проекту «Долаємо власні стереотипи: молодь єднає Україну!». Молоді люди з різних областей України мали змогу ближче ознайомитися з життям міста та його жителів, презентувати та побачити презентації кращих місцевих ініціатив, поспілкуватися з громадськими активістами, обмінятися враженнями тощо. Таке спілкування сприяє соціальній адаптації переселенців, співпраці з різними цільовими аудиторіями — журналістами, студентами, викладачами, громадськими діячами та подоланню інформаційних бар’єрів та стереотипів.
Хто волонтерить, а хто наживається
Допомогу приїжджим надає держава, однак багато людей продовжують потребувати найнеобхіднішого — їжі, одягу, взуття. Розв’язанню цих проблем, звичайно ж, сприяють активісти та волонтери. Неоціненну роль відіграють благодійні та громадські організації області, які збирають та передають гуманітарну допомогу. Сьогодні ці організації пропонують найнеобхідніше, від одягу та харчів — до елементарних меблів. Звернувшись за вказаними адресами або зателефонувавши, люди можуть отримати всю можливу допомогу. Переселенцями опікується обласне відділення Української філії Міжнародної Християнської благодійної організації, Армії Спасіння, Німецько-Український благодійний фонд «Тавіфа», Світловодський міськрайонний благодійний фонд «Міст Надії», міські та районні організації Товариства Червоного Хреста України. Вони забезпечують одяг і взуття для дітей та дорослих, постільну білизну, продукти, дитячі іграшки, дрова, картоплю тощо.
Не обійшлося й без зловживань. Наприкінці вересня прокуратура області завела кримінальне провадження щодо адміністрації Макіївського професійного училища соціальної реабілітації, переведеного на час проведення АТО на територію Кіровоградщини. У ході прокурорської перевірки встановлено, що директор спеціальної установи та його підлеглі допускають кримінальні правопорушення стосовно 26 неповнолітніх вихованців. Зокрема, за потурання з боку директора в учнів незаконно відібрали електронні картки «Ощадбанку» з розміщеними на них коштами соціальної допомоги, пенсій та стипендій. З цих карток неодноразово без жодного звіту про використання знімались вказані кошти. Із особистого рахунку одного з вихованців упродовж листопада 2013 — вересня 2014 років було знято майже шість тисяч гривень. Подібна ситуація з іншими учнями. Кримінальне провадження розпочато за ч.1 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень) КК України.
Понад те, медичним працівником під час огляду вихованців, ініційованого прокурором, в одного з неповнолітніх виявили тілесні ушкодження. Адміністрації училища про їх наявність нібито нічого відомо не було, тож дитина не отримувала належну медичну допомогу. За даним фактом прокуратурою області теж внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 125 (умисне легке тілесне ушкодження) КК України.
Водночас директор територію розташування ввіреного їй закладу покинула, місце її перебування невідоме. Прокуратура ініціювала перед Міністерством науки і освіти питання про притягнення вказаної посадової особи до дисциплінарної відповідальності та звільнення її з обійманої посади.
На вимогу прокурора перед працівниками спецустанови погашено 590 тисяч гривень заборгованості у зарплаті та 56 тисяч гривень в оплаті за харчування вихованців.
Прокуратурою Добровеличківського району виявлено порушення конституційних прав і соціальних гарантій вимушених переселенців з боку посадовців управління соцзахисту РДА. У період з липня по вересень до управління звернулося 24 сім’ї із зони дії АТО за призначенням державної соціальної допомоги, проте така допомога була призначена лише чотирьом сім’ям. Посадовці, знаючи, що пошта працює неритмічно, а відповіді можуть не надійти, направили запити щодо особових справ громадян по здійсненню соцвиплат до Донецького та Луганського обласних центрів, а не до Мінсоцполітики.
Лише після втручання прокуратури управлінням надано запити на електронні особові справи до центрального сховища міністерства. За результатами перевірки прокуратурою внесено подання з вимогою поновити права вимушених переселенців та притягнути винних посадовців до відповідальності.
Ситуація на постійному контролі співголів обласного штабу з питань переміщення громадян із території АТО — заступника голови ОДА Віти Атаманчук та заступника начальника обласного управління ДСНС Ігоря Парфьонова.
Залишаються важливими дві проблеми — працевлаштування переселенців та забезпечення дітей і людей похилого віку всім необхідним на осінній та зимовий періоди. Хоч багато хто вже вирушив назад до домівки, тимчасово переселенці продовжують прибувати до Кіровограда й зараз.
Водночас дуже хочеться, щоб усі ми відчували себе повноправними громадянами однієї суверенної держави, членами одного громадянського суспільства. І тоді, можливо, проблем та надзвичайних ситуацій виникатиме менше. І загалом, і в кожного з нас.
Фото прес-служби управління ДСНС в Кіровоградській області.
Фахівець відділу психологічного забезпечення управління ДСНС, старший лейтенант служби цивільного захисту Юлія Потупа працює з вимушеною переселенкою, яка поселилася у Новомиргороді.
Держава виплатила уже 50 мільйонів
Тимчасово переміщеним особам з окупованих територій України уже переказано на карткові рахунки 50 млн. грн. державної допомоги. Про це на засіданні уряду повідомила міністр соціальної політики Людмила Денісова, передає кореспондент Укрінформу.
«50 млн. грн. уже профінансовано й зараховано на картки тих, кому вона (допомога. — Ред.) призначена», — сказала міністр.
За її словами, по держдопомогу вже звернулося 85 тисяч сімей, для 66 тисяч сімей вона вже призначена.
Оперативна інформація
Станом на кінець жовтня загалом по Україні налічувалося понад 430 тисяч тимчасово переміщених осіб. У тому числі 122 тисячі 194 дитини, 79 тисяч 227 інвалідів та осіб похилого віку. За повідомленням Луганської ОДА, 28 тисяч 812 із них переселено у межах Луганської області.
Цифра
Загальна кількість переселених із Автономної Республіки Крим та міста Севастополь до інших регіонів становить 18 тисяч 992 особи, у тому числі 5 тисяч 324 дитини, 1 тисяча 354 інваліди та осіб похилого віку.
Оперативна інформація
Із району проведення АТО до інших регіонів переселено 382 тисячі 255 осіб (116 тисяч 870 дітей, 77 тисяч 873 інваліда та осіб похилого віку) (у тому числі тимчасово переміщених у межах Донецької області — 61 тис. 208 осіб). За добу — 2091 особа, у тому числі 388 дітей і 617 інвалідів та осіб похилого віку.