Внаслідок удару стихії 21 липня у Вінницькій області без електрики залишилися 84 населені пункти. В обласному центрі у парках та на вулицях буря ламала дерева, дитячі майданчики та перекидала кіоски. У селі Чупринівка Липовецького району блискавка влучила у житловий будинок 71-річної пенсіонерки. Хата не згоріла тільки тому, що у вікні була подвійна шибка — одне скло розлетілося вдрузки, а друге — вціліло і не дало вогню проникнути у будинок. Поруч у веранді також вилетіло скло.
Господарка навіть не знала про пригоду. Пані Галина була в лікарні у Вінниці. Троє її дітей проживають і працюють в обласному центрі. Вулиця, на якій знаходиться будинок жінки, майже безлюдна: окрім неї, там живе ще двоє бабусь. Через день після грози до будинку навідався родич господині. Одразу звернув увагу на скло на подвір’ї.
— Ми подумали, що злодії діставалися, — каже сусідка Люба. — Але, як побачили, що рама обгоріла й стіна хати обсмалена, то зрозуміли, що це — від блискавки. Якби вибило ще й другу шибку, то тюль загорілася б, бо вона спалахує, мов сірник.
За день до цієї пригоди до будинку навідувалася молодша донька господарки, пані Валентина, з двома малими дітьми. «Добре, що вони поїхали, а то ще б дітей приглушило, — розмірковує сусідка. — Бо так вдарило, що скільки живу, не чула такого сильного грому!».
У той день, після обіду, десь о четвертій годині, небо над Чупринівкою так затягнуло, що стало темно, як вночі. «Спочатку погримувало, поблискувало, — каже пані Люба. — Тоді як вдарить! На подвір’ї по землі вогнем кинуло, ніби хтось світло вночі увімкнув. Так злякалася, ноги почали труситися. Думаю, куди ж тікати? До кого йти? Тут же нікого немає. То я забилася в куток, піджаком накрила голову і так пересиділа, поки не стихло».
Увечері, коли пані Люба вийшла за коровою до череди, чула від людей, що навіть худоба на коліна падала.
Приблизно п’ять років тому грім впав на городі у пані Люби. Жінка каже, тоді все вигоріло. Деякий час на тому місці нічого не росло. «Що не покладу в землю, чи картоплю, чи буряки — нічого не росло, навіть квасоля не сходила».
У Чупринівці припускають, що блискавку примагнітила телевізійна антена над будинком пані Галини. Вибито саме те вікно, через яке кабель заходить в будинок. Він згорів повністю. Телевізор стоїть біля труби з водяним опаленням. На трубі видно обгорілу вм’ятину. Схоже, через метал розряд пішов у землю.
Фото автора.
Дочка пенсіонерки Галина показує місце, де пройшла вогняна стріла.