П’ять тисяч жителів Ладижина щодня виглядають водовозку
На восьми вулицях приватного сектора міста Ладижин, що на Вінниччині, у колодязях зникла вода. Тож приблизно п’ять тисяч мешканців змушені щодня виглядати водовозку. Надзвичайна ситуація, яку оголосили в місті, не є підставою для того, щоб населеному пункту оперативно надали кошти для розв’язання проблеми.
— Воду можна подати із свердловин, — каже міський голова Ладижина Валерій Коломейцев. — Двох свердловин буде достатньо. Так визначили фахівці. Щоб їх пробурити, треба приблизно шість мільйонів гривень. Ми звернулися з листами до обласної влади, Кабінету Міністрів. Але кошти на ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій можна отримати тільки тоді, коли буде дотримано всіх процедур.
— Міністерство надзвичайних ситуацій визнало проблему ладижинців як таку, що потребує вирішення за рахунок коштів резервного фонду, — продовжує міський голова. — Рішення про їх виділення приймає Кабмін. Документ на розгляд уряду готує інше відомство — Міністерство економічного розвитку і торгівлі. Чекаємо... Така процедура.
Навіть після того, як Кабмін дасть добро на виділення грошей для Ладижина, скористатися ними можна буде не одразу.
Спочатку треба повідомити про оголошення тендера у пресі, далі на нього мають відгукнутися претенденти на виконання робіт... На все це піде не менше двох місяців. На буріння свердловин також треба не менше місяця. Одне слово, чекати ладижинцям ще довго.
Чи є інший вихід із ситуації? На це запитання міський голова відповів одразу: «Будемо й надалі підвозити воду». І додав: «А що ви нам пропонуєте?». Ті, хто залишився без води, ще сподіваються на милість Божу. Можливо, коли спаде спека, у криницях відновиться рівень води. Поки що — там сухо.
На подвір’ї сім’ї Бевз два колодязі. Обидва без води.
— Останній раз набрали воду наприкінці весни, — каже господиня Любов Пантелеймонівна. — Але черпали тільки з глибшого колодязя, за день — два-три відра, не більше. А нам треба для приготування їжі і господарських потреб бодай двадцять відер. У другій криниці води не стало ще раніше.
Починаючи з 16 години 30 хвилин, на вулицях чути, як гримлять відра. В цей час розпочинається підвезення води.
— Воду підвозять на кожну вулицю по черзі аж до опівночі, — розповів голова комісії з питань техногенно-екологічної безпеки Павло Анущенко. — Працює одна машина. Всі витрати бере на себе міська влада.
— Я так розумію, якщо в людей біда, то гроші треба давати одразу, а не змушувати їх тягати відра й бідони, — каже один із ветеранів Ладижина. — Дехто навіть з квартою виходить, бо на більше сил не вистачає. Роки не ті...
На знімку: у когось є сили бідон тягнути, а декому й відро важко донести до будинку.
Фото автора.