Герой України, керівник сільгосппідприємства «Радівське» Калинівського району на Вінниччині Анатолій Пачевський міг би відправити онуків відпочивати на море. Обидва хлопці, Анатолій і В’ячеслав, заслужили таку поїздку. Успішно закінчили навчальний рік у Національному університеті біоресурсів і природокористування в Києві: Анатолій — четвертий курс, В’ячеслав — другий. Вони — майбутні інженери. Цей вуз, колишню сільськогосподарську академію, закінчували і їхній батько Ігор Пачевський, і їхній дідусь. Нині у хлопців канікули.

— У нас своє море, — усміхаються співрозмовники. — Кожен день зранку й до вечора перед очима море пшениці.

— Я їх у поле не тягнув, — каже Анатолій Пачеський. — Два роки у жнива працювали помічниками комбайнерів. Цього разу доручили їм старий агрегат «Славутич». Він стояв несправний, майже місяць самі його ремонтували.

У день нашої зустрічі працювали на обмолоті валків ячменю. Особливо юнаків потішив урожайністю горох. Майже на ста гектарах вдалося зібрати в середньому по 46 центнерів. Сорт «Царевич» видав по 52 центнери з гектара.

— Не знаю, чи ще хтось може похвалитися такими показниками, — каже Анатолій Пачевський. — Приблизно 70 відсотків цієї бобової культури становлять насіннєві сорти. Господарство давно спеціалізується на її вирощуванні. Після появи сходів важливо обробити їх від шкідників. На практиці переконалися, від цього залежить подальший розвиток рослин, а відтак — врожайність.

Пшениці та ячменю планують зібрати не менше, ніж торік, — понад 60 центнерів на круг. Сім комбайнів працюють у Радівці. За штурвал одного з них по черзі сідають Анатолій і В’ячеслав Пачевські. Увечері в подробицях розповідають дідові, як їм працювалося. Про те, що не скупаються в морі, не шкодують. Кажуть, минулого літа теж не їздили. Анатолій Мартинович не сумнівається, що після такої практики онуки стануть справжніми фахівцями.