Роботу Погребищенського заводу з переробки молока зупинили за вказівкою обласної влади
Не може працювати завод, чия продукція становить загрозу для життя людей, — зазначив перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Іван Мовчан після вивчення ситуації на Погребищенському маслосирзаводі. Рішенням комісії з перевірки підприємства його роботу призупинено на два тижні для усунення виявлених недоліків.
— У даній ситуації думаємо не про сімдесят робітників заводу, а про життя і здоров’я тисяч людей, які споживають його продукцію. Мені навіть важко визначити ту величину небезпеки, що її може завдати споживачам це підприємство, — наголосив І. Мовчан. Покупці неодноразово скаржилися на те, що ця продукція поганої якості. Увагу на незадовільні умови виготовлення та зберігання виробів звертали представники контролюючих органів. Саме вони запропонували зупинити роботу підприємства. Перед тим, як прийняти таке рішення, комісія, очолювана Іваном Мовчаном, протягом дня працювала на заводі. Втім, його директор Микола Чорний не надав можливості представникам контролюючих органів у повному обсязі ознайомитися з виробничим процесом.
— Навіть те, що ми побачили — це просто жах! — не приховував емоцій перший заступник голови облдержадміністрації. — При температурі вище 30 градусів продукція зберігається в жахливих умовах, після чого потрапляє на ринок. У цехах — антисанітарія. На підприємстві повністю відсутній вхідний контроль за якістю продукції, не працює лабораторія, немає ліцензій на курсори санепідеміологічної станції, реактиви, що використовуються, не відповідають нормам. Все це становить небезпеку для життя та здоров’я людей.
Протягом двох тижнів на заводі мають усунути виявлені недоліки. У разі невиконання даного рішення Іван Мовчан запевнив керівництво заводу в тому, що робота всіх служб області буде спрямована на те, аби дане підприємство закрити. «Ми розуміємо, що основним пріоритетом діяльності влади є підтримка і сприяння розвитку вітчизняного виробника, але коли під загрозою життя і здоров’я наших громадян, то позиція влади принципова та однозначна — таке підприємство існувати та працювати на території області не може і не буде», — наголосив Іван Мовчан.