У Жмеринці завершується реконструкція місцевого залізничного вокзалу, приміщення якого є пам’яткою архітектури національного значення. Два рази у його залах бував цар Микола ІІ. Дотепер відомо, в якій кімнаті він зупинявся. У ній планують створити музей царської родини. Таку пропозицію вніс голова Вінницької облдержадміністрації Микола Джига під час ознайомлення з перебігом ремонтних робіт. За словами керівника області, музейна кімната додасть привабливості туристичній галузі краю.
— Експонати мають нагадувати про ту далеку епоху, відтворювати історичні події, які відбувалися в той час, — каже Микола Джига. — Тоді це місце стане ще одним туристичним маршрутом області.
Будівлю, що нагадує за формою корабель, ремонтують уже два роки. Роботи виконано на 90 відсотків. Освоєно приблизно 50 мільйонів гривень. Завершено внутрішній інтер’єр. У залах гранітними плитами виклали підлогу, реконструювали величні люстри, які завжди вражали своєю розкішшю. Також тут встановили нові зручні сидіння, стилізовані під старовину. Дубові двері й ручки до них виготовили такі, як зображено на старих фотографіях.
На думку фахівців, під час ремонтних робіт вдалося зберегти оригінальний стиль споруди, архітектурна особливість якої — у відсутності головного входу. Потрапити на перон можна одразу через декілька дверей, встановлених з двох боків приміщення. Будували Жмеринський вокзал упродовж 1899—1904 років. Капітальний ремонт проводять вперше за всю історію його експлуатації.