Упродовж трьох днів на Південноукраїнській атомній електростанції працювали фахівці Калінінської АЕС. У складі делегації прибули провідні спеціалісти електричного цеху, цехів теплової автоматики та вимірювань, а також централізованого ремонту. Мета візиту — обмін досвідом модернізації та подовження терміну експлуатації енергоблоків.

Станції є побратимами, і в рамках договору про двосторонню співпрацю українські та російські атомники регулярно діляться напрацюваннями та спільно вирішують проблемні питання. Атомні майданчики мають схожі потужності. Щоправда, на відміну від Південноукраїнської АЕС, на Калінінській уже завершили будівництво 4-го атомного блоку. Його випробовують перед запуском.

На обох підприємствах за досвідом бельгійської атомної станції «Тіанж» запроваджено проект міжнародної технічної допомоги «Аналіз впливу людського чинника на безпеку експлуатації АЕС». Адже проектний термін експлуатації перших двох «мільйонників» ПУАЕС закінчується у 2012 та 2015 роках, а на КАЕС — у 2014 та 2016 роках відповідно. Щоб працювати за міжнародними стандартами безпеки та отримати ліцензію на продовження експлуатації блоків, підприємства модернізують.

На фото: працівник прес-служби Влада Тишкова знайомить журналістів з роботою Південноукраїнського енергокомплексу біля його макета.

Фото автора.