Вечірнє засідання 21 червня

Передусім Верховна Рада внесла зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік». За це проголосували 268 народних депутатів. Це зроблено для того, щоб оплатити працю науково-педагогічним працівникам, залученим для проведення зовнішнього незалежного оцінювання.
Доповідач, голова Комітету з питань бюджету Валерій Баранов наголосив, що «законопроектом пропонується збільшити обсяг видатків загального фонду державного бюджету на 16 мільйонів гривень за бюджетною програмою Міністерства освіти і науки, молоді та спорту для здійснення заходів із зовнішнього оцінювання якості освіти. Такі видатки запропоновано за рахунок збільшення на таку ж суму плану обсягу надходжень до бюджету від частини чистого прибутку державних унітарних підприємств».
Водночас на 9,5 мільйона гривень було збільшено субвенцію для соціально-економічного розвитку територій сіл Малютінської сільради Києво-Святошинського району Київської області.
Попри застереження першого заступника голови Комітету з питань бюджету Павла Жебрівського. Він вважає, що у такий спосіб за кошти державного бюджету дехто хоче виграти парламентські вибори в цьому окрузі.
Зміни до Закону «Про житлово-комунальні послуги» (щодо вдосконалення системи управління житловим фондом та вирішення окремих питань у сфері надання послуг), за які проголосувало 228 народних депутатів, передусім спрямовані на створення умов для формування і розвитку нової системи управління та утримання житлового фонду. Як зазначив заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Ігор Лисов, це зроблено шляхом «визначення статуту управителя як особи, яка в інтересах співвласників здійснює управління будинком та прибудинковою територією і забезпечує його належну експлуатацію, стимулює залучення довгострокових інвестиційних ресурсів, впровадження енергозберігаючих технологій».
Хвилю емоцій викликав розгляд проекту закону про особливості перетворення комунальних унітарних підприємств, які провадять діяльність у сфері централізованого водо-, теплопостачання та водовідведення, в господарські товариства.
Чимало народних депутатів вважали, що таким чином робиться крок до приватизації підприємств, які обслуговують громадян. Приватизації, вважає дехто з них, — за безцінь. Приватизації, яка не тільки не поліпшить надання комунальних послуг, а й може позначитися на тарифах, які можуть зростати після того, як у цих підприємств з’являться приватні власники.
А тому Верховна Рада відхилила цей законопроект, не вистачило голосів навіть для повторного другого читання.
Парламентарії на вечірньому засіданні прийняли також зміни до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування вдів померлих пенсіонерів вугільних підприємств.
Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов у своїй доповіді наголосив, що «пропонується звільнити від оподаткування побутове паливо, що надається зазначеній категорії населення відповідно до статей 43, 48 Гірничого кодексу України. Проект закону вводить єдиний підхід до звільнення від оподаткування побутового палива, наданого і членам сімей загиблих або померлих працівників підприємств з видобутку та переробки вугілля, які мають право на пенсію по втраті годувальника, і вдовам померлих пенсіонерів, які за життя мали таке право». Його підтримали голосуванням 308 народних обранців.
Верховна Рада прийняла низку інших законів. Водночас на вечірньому засіданні із заявою на вимогу фракцій «БЮТ-«Батьківщина» та «Наша Україна — Народна самооборона» виступив народний депутат Іван Кириленко.
Він, зокрема, розкритикував закон про розмежування земель державної та комунальної власності, прийнятий на ранковому засіданні. На думку опозиціонерів, закон спрямований на приховану приватизацію 14 мільйонів гектарів земель, яка є у власності держави, через механізм пільгових кредитів після створення Земельного банку. Іван Кириленко висловив думку, що рано чи пізно таку «прихватизацію» вдасться зупинити.