У разі ухвалення законопроекту про фонд солідарної відповідальності, усі працюючі мають «скинутися» для держави коштами на суму в мільярд гривень. Це стане можливим завдяки запровадженню ще одного виду відрахувань — «солідарного». Докладніше про цей механізм розповів на прес-конференції з миколаївськими журналістами віце-прем’єр-міністр України — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, який днями перебував у регіоні з робочим візитом. Так, на запитання кореспондента газети Миколаївської міськради «Вечерний Николаев» про те, які заходи на рівні уряду планується вжити, щоб витягнути із боргової ями ДП «Суднобудівний завод імені 61 комунара», Сергій Тігіпко зазначив:
— Державні підприємства оборонного комплексу неможливо ні приватизувати, ні продавати якісь його частини для погашення цієї заборгованості. Ми готуємо законопроект, що передбачає солідарну відповідальність усіх працюючих щодо тих людей, які потрапляють у таку ситуацію. Найімовірніше, частина коштів із єдиного соціального внеску буде перерозподілена для таких підприємств. У такому разі має вмикатися солідарна відповідальність. Це означає, що ми всі без збільшення загального навантаження на зарплату робитимемо відрахування у цей фонд. Поки що я не бачу інших варіантів.
Регіональні ЗМІ неоднозначно прокоментували подібний шлях розв’язання проблеми багатьох підприємств оборонного комплексу.
Сергій Тігіпко передбачає, що для наповнення такого фонду потрібно буде мільярд гривень. «Це справді небагато — в усі фонди, крім ПФУ, збирається у рік 30 мільярдів гривень», — наголосив він.