У селі Білоусівка Вознесенського району на Миколаївщині незабаром з’явиться рибовідтворювальний комплекс — тут вирощуватимуть молодняк аборигенних та інших травоїдних риб.

— Для цього на дев’ятій сесії облради розподілили майже два мільйони гривень, — сказав заступник генерального директора Відокремленого підрозділу «Південно-Українська АЕС» з кадрів та соціальних питань Володимир Авраменко. — Інкубатор з`явиться за рахунок власних коштів Національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом», виділених на завершення будівництва Ташлицької ГАЕС.
Згодом сріблястих переселятимуть у Південний Буг. Планується, що мальок вирушатиме у вільне плавання вище та нижче греблі Олександрівського водосховища. Проект передбачає різні природоохоронні, захисні та компенсаційні заходи, здатні звести до мінімуму негативний вплив гідроелектростанції на довкілля. Зокрема, створення захисних лісонасаджень, укріплення берегів водосховища, будівництво та реконструкція очисних споруд і т. д.
Принагідно зазначу, що нині енергокомплекс на Південному Бузі включає в себе три блоки Південно-Української електростанції, Олександрівську гідроелектростанцію з двома гідроагрегатами та Ташлицьку гідроакумулюючу електростанцію, будівництво якої ще не завершене. Наразі введено у дію її перший пусковий комплекс у складі двох зворотних гідроагрегатів потужністю по 150 МВт кожен. Тому паралельно з будівельно-монтажними роботами, продовжуються і соціально-екологічні заходи у п’яти прилеглих районах. Вони тривають з 2001 року. Лише торік понад три мільйони ташлицьких коштів спрямували на зведення Богданівської ЗОШ, 123 тисячі гривень — на реконструкцію водопровідних мереж у селі Малосолоне, 333 тисячі гривень — на відновлення Новопетрівського дитсадка.
2001 року в переліку заходів із компенсації збитків рибному господарству передбачалося будівництво рибопропускних споруд на Олександрівському гідровузлі. Однак у процесі детального розгляду цього проекту спеціалісти з Держкомрибгоспу, Національного аграрного університету та Аграрної академії наук засумнівалися у його ефективності. Додаткові дослідження завершилися у 2009 році. Тоді Мінприроди прийняло рішення про будівництво рибовідновлювального комплексу. 
Фото автора.
На місці добудови пускового комплексу Ташлицької ГАЕС.